Gino IorgulescuFostul conducător al FC Naţional, Gino Iorgulescu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegerile de joi pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996.

Iorgulescu a primit 11 voturi, iar Dragomir 7.

Dumitru Dragomir a fost preşedintele LPF din 1996, fiind reales în această funcţie în octombrie 2000, când l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, în noiembrie 2005 şi în noiembrie 2009.

La alegerile din 2000, Dragomir a primit 11 voturi, iar Gino Iorgulescu a obţinut cinci voturi.

„Domnul Iorgulescu a câştigat cu 11-7. A fost un concurent bun şi este un preşedinte meritoriu. Are în spate o activitate fotbalistică foarte bună, sper că şi ca preşedinte să fie la fel. Sper să stea la Ligă cel puţin cât am stat eu. Sunt bucuros că în locul meu a venit un om de fotbal. A fost mai bun ca mine. Îi las o Ligă frumoasă, mobila lui Ceauşescu din biroul meu.

Să nu vă aşteptaţi de la mine să-l atac pe Gino Iorgulescu. Nu pot să-l defăimez pe omul care a concurat cu mine. Oricum nu ştiu ceva compromiţător despre el. Mă voi duce la afacerile mele, poate la un post de televiziune. Am fost solicitat de două mari cluburi, dar nu voi reveni la un club de fotbal. După ce am fost vultur, nu mai pot fi porumbel.

Ştiu sigur cine şi cum a votat. N-au votat ……… astea pe care le-am ajutat de-a lungul anilor”, a declarat Dumitru Dragomir.

Dragomir a dezvăluit că va primi şi 10 salarii compensatorii: „Voi primi 150.000 din partea Adunării Generale, un fel de pensie viageră şi mulţumesc pe această cale”

Fostul preşedinte s-a arătat însă dezamăgit de intervenţia politicului: „Am avut un program foarte bun, dar nu a contat deloc pentru că influenţa politică a fost majoră. Nu pot să vorbesc urât despre domnul Ponta sau despre domnul Dragnea, îi felicit pentru cum au lucrat. Gheorghe Ştefan a fost cel mai fair-play dintre toţi. A spus dinainte că votează cu Gino. Au fost alţii care au jurat pe Biblie şi au dat-o cotită”, a mai spus Dragomir.

După scrutin, Gino Iorgulescu a susținut și el o conferință de presă:

„„În această perioadă de 17 ani, Dumitru Dragomir a făcut un sediu al Ligii. A făcut lucruri bune. A ținut competiția sub control. Încercăm să preluăm ce a făcut bun și să îmbunătățim ceea ce a făcut mai puțin bun. Vreau să mulțumesc cluburilor și susținătorilor mei și am promis președinților că o să fiu un președinte deschis, cu care să poată lucra, să luăm deciziie împreună, pentru recredibilizarea fotbalului.

Am fost ocupat în ultimul timp, să merg în teritoriu, să conving președinții că sunt omul potrivit, și cred că am reușit, din moment ce m-au ales. Eu cunosc foarte multă lume în politic și vreau ca politicul să ne ajute de acum încolo, pentru facilități fiscale și în sport, în general. Vreau să ținem politicul aproape, pentru că fără politic nu putem ajuta sportul. Dar în campania mea nu s-a implicat politicul. Domnul Ponta era cu mine la FC Național în Consiliul de Administrație. E un om de calitate. Normal că s-a bucurat. Nu am știut de aseară că am să câștig, pentru că votul a fost astăzi.„, a afirmat Gino Iorgulescu.

„N-am simţit nicio presiune”

Noul şef de la LPF a afirmat că nu a avut emoţii înaintea alegerilor, deoarece presiunea era pe Dumitru Dragomir.

„Nu am făcut nimic ilegal că am luat masa cu premierul. De ce am luat masa cu președinții de cluburi aseară? Am învățat de la domnul Dragomir că trebuie să stau de vorbă cu toată lumea. Nu am nicio presiune. Presiunea nu era de partea mea, ci de partea domnului Dragomir. Eu am făcut fotbal de performanță și nu am câștigat toate meciurile, am mai și pierdut. Dacă pierdeam alegerile și acum, ținând cont de vârstă, nu mai încercam altă dată.”, a declarat Gino Iorgulescu.

Liga 1 cu 16 echipe

Proaspătul ales în fruntea Ligii este de părere că un campionat cu 16 echipe ar fi mult mai potrivit pentru România.

„Eu am zis că stau de vorbă cu președinții și patronii, să punem la punct o strategie, să obținem cât mai mulți bani. Sunt niște discuții cu alte televiziuni și alți oameni, nu cu domnul Sârbu, dar nu vă pot da mai multe detalii. Fotbalul ideal e când ai un campionat puternic, cu multe echipe în cupe europene, în faze superioare. Un campionat cu 16 echipe este, în primă fază, mai potrivit, mai ales că vrem să facem și Cupa Ligii, iar 16 se împarte mai bine.”, a mai spus Iorgulescu.

Şef străin al arbitrilor?

Noul şef al LPF s-a referit şi la situaţia centrelor de copii şi juniori, dar şi la cea a arbitrajului.

„Vrem să facem centre de copii și juniori în țară, 3-4, regionale, unde să-i ținem și să-i creștem pentru ca echipele de Divizia A să poată beneficia de acești jucători. Cu bani de la Ligă, bani de la FRF și cu fonduri europene, pentru că se dau mulți bani pentru sport. Este un program pe termen lung prin care se pot atrage fonduri. Ne gândim la varianta unui șef al arbitrilor străin, cum au făcut și alte țări. Cum a făcut Collina în Ucraina.

Am vorbit și aseară cu președinții de cluburi. Salariile o să le rediscutăm. Cu siguranță nu o să am același salariu cu al lui Dragomir. Dragomir a primit zece salarii compensatorii, pentru că așa s-a considerat, că după 17 ani în instituție, merită acești bani. Am stat departe de fotbal pentru că am avut probleme în familie, la un moment dat. Băgam toți banii câștigați în fotbal. Acum, mai încerc o dată. Nu sunt un om închis, dar nu sunt nici un om foarte prietenos. Săptămânal va fi o conferință de presă, unde se vor discuta problemele care sunt. Și nu e neapărat să fiu eu la toate aceste conferințe. Eu vreau să mă ocup de lucruri mai importante. Modificări de legi, facilități fiscale, legea sportului… Eu vreau să fiu cât mai discret, cu aparițiile la televizor mai rare”, a încheiat Iorgulescu.Sursa: DolceSport și ProSport