[FOTO] Pompierii – oamenii pentru care nu există cuvântul pericol. LA MULŢI ANI tuturor celor care “se luptă” cu flăcările

1396

ora 13.30

Ziua pompierilor a fost marcată astăzi şi la Reşiţa. Cu acest prilej, a fost organizată o ceremonie militar religioasă astăzi aşa cum se întâmplă în fiecare an, de 13 septembrie. O festivitate cu tot tacâmul, adică alocuţiuni ale oficialităţilor, s-au citit mesaje transmise de către forurile superioare, au avut loc avansări în grad, s-au acordat diplome şi distincţii şi chiar a fost organizat un exerciţiu de descarcerare.

Printre cei care au luat cuvântul a fost şi prefectul Florenţa Albu. Aceasta s-a arătat impresionată de devotamentul pompierilor din zilele în care judeţul era acoperit de ape:

Meseria de pompier este una specială şi necesită tărie de caracter, spune căpitanul Cosmin Ilie, de 18 ani pe baricade:

Ceremonia de astăzi s-a încheiat cu o paradă a autospecialelor de intervenţie, pe principalele artere din Reşiţa.

ora 9.30

Zi de sărbătoare, astăzi pentru pompierii din România. La sediul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă din Caraş-Severin au sosit în această dimineaţă primii invitaţi care vor să afla mai multe despre activitatea salvatorilor. Este vorba de copiii de la şcolile şi grădiniţele din Reşiţa cărora le sunt prezentate tipurile de misiuni executate de pompieri. Aceştia asistă şi la o serie de exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor şi descarcerare şi „inspectează” tehnica de intervenţie.

Ziua de 13 Septembrie are în acest an o dublă semnificaţie pentru pompierii români, deoarece este marcată şi Ziua Informării Preventive, Marţi 13 – Preveniţi ghinionul! Fiecare dată de marţi – 13, indiferent de luna anului reprezintă o ocazia de a dovedi oamenilor că nu data de 13 aduce ghinion, ci lipsa de informare poate conduce la evenimente nefericite.

De la ora 12.00, la ISU Semenic vor sosi şi oficialităţile locale şi judeţene pentru a participa la un ceremonial militar şi religios specific sărbătorii zilei armei. Cu acest prilej va avea loc şi avansarea în grad a pompierilor merituoşi. Începând cu ora 13.00, autospecialele de intervenţie al inspectoratului se vor pune în mişcare pentru o defilare pe străzile Reşiţei.

Astăzi, la ceas aniversar, şi ministrul afacerilor interne, Dragoş Tudorache, a transmis un mesaj:

Doamnelor și domnilor pompieri militari,

Rememorăm astăzi sacrificiul înaintașilor noștri, celebrăm istoria, gloria și tradiția militară a acestei arme. În egală măsură, gândurile noastre se îndreaptă și către pompierii, medicii și paramedicii SMURD căzuți la datorie, în misiuni pentru salvarea vieții celor în slujba cărora s-au pus. Pentru curajul și spiritul lor de sacrificiu, cu toții le suntem recunoscători! Am tot respectul pentru munca dumneavoastră și vă asigur că voi susține întotdeauna oamenii profesioniști, dedicați meseriei lor în serviciul cetățenilor. Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, vă felicit și vă urez succes în misiunile viitoare!

La mulți ani pompierilor români!

Tot astăzi, 13 septembrie, pe frecvenţa 105,6 se derulează un concurs cu tema „Radio Reşiţa îţi poartă de grijă!”. Premiile constau în patru detectoare de fum şi sunt puse la dispoziţie de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic, împreună cu partenerul E.ON România. Câştigători sunt cei care ştiu să răspundă la câteva întrebări referitoare la mesajele campaniilor de informare preventivă a populaţiei: Nu tremur la cutremur şi RISC – Siguranţa nu este un joc de noroc.

(Sebastian Dragomir)