Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang

Bellu si BitangAntrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang nu au renunţat la pregătirea lotul naţional feminin de gimnastică de la Izvorani, dar au plecat de la baza olimpică de pregătire pentru câteva zile de concediu şi vor reveni apoi la activitatea lor de rutină, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele FR de Gimnastică, Adrian Stoica.

”Nu au plecat nicăieri, nu ştiu cine lansează zvonuri alarmiste. Ei sunt în câteva zile de concediu, fiindcă nu au avut loc de stat, dar între timp sigur se discută şi o serie de proiecte, pe care încercăm să le facem viabile cu ajutorul MTS. Nu au părut probleme peste noapte. În aceste zile libere ei vor încerca să demareze un program de revigorare a gimnasticii, începând de la baza de selecţie şi care necesită nişte fonduri. Acesta este un program care ar trebui să fie normal al cluburilor, dar cum ele nu prea mai sunt interesate, cum federaţia nu are finanţarea la nivelul de a plăti antrenori care să umble şi să pieptene ţara, este o activitate comună, a lor, a federaţiei şi a ministerului de a găsi nişte fonduri din care să demarăm un asemenea program. Nu este în apanajul federaţiei. În obiectul de activitate al unei federaţii sportive naţionale este reprezentarea şi nu selecţia. Şi avem nevoie de o finanţare care să meargă continuu, pe termen mai lung” , a declarat preşedintele FRG.

Una dintre problemele ce trebuie rezolvate include salarizarea celor doi antrenori emeriţi, care conform legislaţiei actuale nu pot câştiga un salariu decent conform profesionalismului lor.

”Este vorba de a ajunge la o încadrare permisivă prin lege, civilizată, sau care să vină dintr-o sponsorizare care să poată genera salariile respective pentru o perioadă lungă. Nu poţi să zici că ai acum nişte bani, îi dai pentru o lună şi jumătate şi apoi nu mai ai bani. Nu este absolut nimic exagerat sau alunecos. Dar nu aş putea să spun că 100 la sută că asta este problema de bază, este printre altele. Te baţi la acelaşi nivel cu americanii şi cu ruşii, care au cui totul alţi bani faţă de ce are România pentru activitatea sportivă numită gimnastică”.

Un alt aspect care îi nemulţumeşte pe cei doi antrenori este absenţa unui medic la lot, care ar putea fi rezolvată dacă pregătirea s-ar efectua într-o sală din Capitală, care ar permite fetelor accesul rapid la un consult de specialitate. ”Chestia cu locul de pregătire trenează de mult timp, cu foarte multe promisiuni şi cu încă nimic demarat. Dar e o chestie care se pare că se va regla. Nu vrea nimeni să facă nişte presiuni neprincipale, să zic aşa, nu despre asta e vorba”, a precizat Adrian Stoica.

Preşedintele FRG a reamintit că problemele ridicate de cei doi antrenori trenează de ceva timp, cu toate că au fost făcute promisiuni că se vor rezolva: ”Octavian Bellu a avut o întâlnire şi cu ministrul Nicolae Bănicioiu, dar lucrurile astea sunt de mult pe tapet, nu sunt de azi. Nu e o surpriză pentru cei care lucrează în domeniul respectiv. Există nişte şanse să se rezolve. Din punctul meu de vedere, ceea ce poate face federaţia, face, dar în niciun caz o salarizare care să ajungă la nivelul normal al unei activităţi de acest gen. Nu e vorba de nicio presiune sau altceva. Este o îngrijorare absolut normală pentru toţi oamenii de sport şi, în special, noi cei care suntem în gimnastică, de la care toată lumea speră şi doreşte, care ne preocupă. Nu există însă niciun fel de ultimatum, nici vorbă de aşa ceva”.

Cele mai citite

Related Articles