Record de populaţie în Germania: statistica oficială dă peste 82 de milioane de cetăţeni, dintre care aproape 9 milioane de străini

Autosuficiente si xenofobe, unele ţări asistă la scăderea dramatică a populaţiei lor. Nu insă şi Germania, care deşi nu este oficial tara de imigratie, cum sunt SUA sau Canada, mereu a gasit modalitati de a-si suplini scaderea natalitatii si minusul demografic.

Muncitori-oaspeti, azilanti politici, repatriati, imigranti de data mai noua din tari UE sau non-UE, refugiati economici si de razboi. Anul trecuţ populatia Germaniei a atins cel mai mare record in ultimii 30 de ani, atingand 82,2 milioane de oameni. Dintre acestia, 10,5 la suta sunt cetateni straini. Oficiul Federal de Statistica a publicat vineri cifrele oficiale.

Statisticienii de la destatis.de explica: “Principala cauza a cresterii numarului populatiei a ramas -ca si in anii trecuti- imigratia puternic sporita”. Potrivit acestora, diferenta dintre cei care au venit si cei care au plecat din Germania este de 1,1 milioane de oameni. Deficitul de natalitate s-a mentinuţ insumand 188.000 de decese mai mult decat nasteri. Fara imigratie, populatia Germaniei s-ar fi diminuaţ conchid acestia.

Ca repartitie teritoriala, cresterea populatiei s-a inregistrat in toate landurile, cu precadere insa in cele intens populate si pana acum. Cresterea cea mai mare s-a inregistrat in Renania-Palatinat (+227.000), Baden-Wurttemberg (+163.000) si Bavaria (+152.000).

Procentual, cresterile cele mai mari au fost in  Baden-Wurttemberg si Bremen (fiecare cu un plus de cate 1,5%), urmate de Berlin, Hamburg si Hessen (plus 1,4 %). Cele mai mici cresteri de populatie au fost in landurile Saxonia  (+0,4 %) si Turingia (+0,6 %).

Potrivit statisticilor oficiale, la finele anului 2015 traiau in Germania 8,7 milioane de cetateni straini, ceea ce reprezinta un plus de 14,7% fata de anul anterior. Numarul germanilor a scazut insa cu 0,2%, atingand 73,5 milioane. Procentual, la 100 de locuitori revin, statistic, 10,5 cetateni straini. In anul 2014, raportul era mai mic, de 9,3 straini la suta de germani.

De același autor

Related Articles