[AUDIO] Statul nu încurajează dezvoltarea antreprenoriatului din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii

65

Programul naţional de stimulare şi sprijinire a demarării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate de către femei este aproape inexistent. În acest an se acordă un ajutor de minimis pentru doar 10 beneficiare, la nivel național. Programul este un eșec, recunoaște Mircea Mereu, de la Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Timișoara.

„Programul femeia manager este un program mai slăbuţ. Fondurile sunt foarte mici. Sunt doar 10 beneficiari, la nivel de ţară. Nu ştiu de ce i-au mai dat drumul”.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2016, aprobat prin anexa nr. 3/36/26 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016 este de 500.000 lei. Prin implementarea programului în anul 2016 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr minim de 10 beneficiari. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2016, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2016.

 

Nici celelalte programe nu sunt mai generoase. Practic, situaţia s-a înrăutăţit în comparaţie cu anul trecut, mai spune Mircea Mereu:

 

În acest an se acordă finanţare semnificativă doar prin Programul naţional pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural. Acesta urmăreşte reducerea discrepanţelor economice dintre mediul urban şi cel rural, a mai precizat reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație.

(Sebastian Dragomir)