Comitetul Internaţional Olimpic a decis să nu excludă Rusia de la Jocurile Olimpice de la Rio, au precizat surse din cadrul CIO, citate de presa internaţională. În schimb, decizia de a permite sau nu sportivilor ruşi să concureze la JO din această vară va fi luată de federaţiile sportive internaţionale. Cu toate acestea, CIO i-a interzis Iuliei Stepanova participarea la Jocurile Olimpice. Aflată la originea dezvăluirilor privind sistemul de dopaj generalizat din Rusia, atleta de 30 de ani a ceruţ pe 5 iulie, printr-o scrisoare adresată Comitetului Internaţional Olimpic, să i se acorde dreptul să concureze sub drapel neutru la Rio.

Ulterior, comisia executivă a instanţei olimpice a transmis spre avizare comisiei sale de etică dosarul rusoaicei, declarată admisibilă pentru competiţiile internaţionale de către IAAF datorită „contribuţiei sale cu adevărat excepţionale la protejarea atleţilor integri şi la promovarea fair-play-ului, a integrităţii şi autenticităţii sportului”.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respinş joi, apelurile atleţilor ruşi, interzicându-le astfel dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio, care vor avea loc între 5 şi 21 august.
Miercuri, Comitetul Olimpic Rus a prezentat o listă cu 387 de sportivi care ar urma să reprezinte Rusia la JO, în 30 de sporturi. Pentru a putea fi prezenţi la Rio, aceştia trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care aceea de a nu fi fost sancţionaţi pentru dopaj.