Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a cinstit miercuri, 20 iulie ocrotitorul.

Arhimandrit Casian Ruşeţ:

Astfel, numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi, au fost prezenți la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Adrian Staicu pe seama parohiei Bogâltin din Protopopiatul Băile-Herculane. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheoghe Tistu.

Lăcaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, Catedrala episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”.

În ajunul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului au poposit în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” – Vasiova. Cu acest prilej cei doi ierarhi înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi au săvârșit în altarul de vară al mănăstirii slujba Vecerniei și a Litiei. La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale precum și un număr impresionant de credincioși din întreg Banatul.

De asemenea la acest praznic și pe cei doi munți ai Eparhiei, Muntele Mic și Muntele Semenic a fost oficiată Sfânta Liturghie de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian, la care au participat foarte mulți credincioși.

Şi alte biserici din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului, ocrotite de Sfântul Proroc Ilie, şi-au serbat cu acest prilej hramul. Au fost în straie de sărbătoare preoţii şi credincioşii din Parohiile: Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Oraviţa Română şi Doman din Protopopiatul Reşiţa, Bogâltin, Luncaviţa, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile-Herculane, precum şi cei din Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă. (Diac. Pavel Canea, Hardy Cvoica)

Sursa foto: episcopiacaransebesului