Se renovează Biserica din Secăşeni

Fresca biserica SecaseniBiserica din Secăşeni, care datează din secolul 18, va intra într-un proces de restaurare ca urmare a eforturilor depuse de preotul şi enoriaşii din localitate.

Irina Sava, restaurator specialist în cadrul Ministerului Culturii şi Patriarhiei Române, a făcut o evaluare a frescelor din interior şi a descoperit o pictură viu colorată, foarte bine conservată sub stratul de văruială actual. În plus, după cum a mai precizat specialistul, s-au descoperit şi curiozităţi în ceea ce priveşte programul iconografic, respectiv reprezentarea, în spaţiul corului, a momentului creaţiei cu Adam şi Eva, care se găsesc de obicei în pridvor, sau sfinţii Mihail şi Gavril în zona naosului, acolo unde, deobicei, este pictată Maica Domnului.

După acest proces de evaluare va urma întocmirea proiectului de restaurare care va fi evaluat la Ministerul Culturii pentru a se stabili un diagnostic şi un tratament adecvat. Procesul este însă de durată şi costisitor, a mai precizat Irina Sava.

Un alt proiect de acest fel va fi început şi la Vărădia, la Biserica mânăstirii din localitate, datată din anul 1754, a precizat Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei de Cultură a Judeţului Caraş-Severin.

Cele mai citite

Related Articles