Fostul fotbalist Gheorghe Hagi împlineşte, astăzi, 51 de ani.

Gheorghe Hagi s-a născut în 5 februarie 1965, în judeţul Constanța. A dedicat aproximativ patru decenii fotbalului, fie din postura de jucător, fie din cea de antrenor. Căpitan și, ulterior, selecționer al României, #Hagi rămâne un reper al fotbalului românesc, marcând decisiv istoria lui.

Ca fotbalist a activat la Farul Constanţa, Sportul Studenţesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona şi Galatasaray Istanbul, iar ca antrenor a bifat echipa naţională a României, Buraspor, Galatasaray, Poli Timişoara, Steaua şi FC Viitorul. Hagi a evoluat pentru gruparea turcă în perioada 1996-2001, jucând în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile. Alături de Galatasaray, Hagi a cîştigat, ca jucător, patru titluri de campion al Turciei şi două cupe. De asemenea, în 2000, alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Gheorghe Hagi are 124 de selecții și 35 de goluri în tricoul naţionalei României. Chiar dacă în palmaresul său de jucător nu figureaza decât trei trofee pe plan internaţional, #Hagi a fost unul dintre fotbaliştii de vârf ai anilor ’90.

În prezent, #Hagi este implicat într-un proiect unic în România, la Viitorul Constanța, unde este și patron și antrenor.

Gheorghe Hagi

Data şi locul naşterii: 5 februarie 1965 (Săcele, Constanţa)

Înălţime: 1, 74 m

Echipe la care a jucat: 1982-1983 Farul (20 meciuri / 10 goluri), 1983-1986 Sportul Studenţesc (107 meciuri / 65 goluri), 1987-1990 Steaua (97 meciuri / 76 goluri), 1990-1992 Real Madrid (63 meciuri / 20 goluri), 1992-1994 Brescia (61 meciuri / 28 goluri), 1994-1996 Barcelona (35 meciuri / 9 goluri), 1996-2001 Galatasaray (132 meciuri / 59 goluri)

Palmares ca jucător:

Steaua: 3 campionate ale României (1986-87, 1987-88, 1988-89)

2 Cupe ale României (1986-87, 1988-89)

Supercupa Europei (1987)

Real Madrid: Supercupa Spaniei (1990)

Barcelona: Supercupa Spaniei (1994)

Galatasaray: 4 campionate ale Turciei (1997-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000)

2 cupe ale Turciei (1998-99, 1999-2000)

Supercupa Turciei (1996, 1997)

Cupa UEFA (1999-2000)

Supercupa Europei (2000)

Individual: Golgheterul Diviziei A (1985, 1986)

Golgheterul Cupei Campionilor Europeni (1988) – 4 goluri, la fel ca alţi şase fotbalişti

Fotbalistul român al anului (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999 și 2000)

A făcut parte din echipa Campionatului Mondial din 1994

Face parte din top 100 al FIFA din istorie și a intrat în Hall of Fame-ul fotbalului mondial

Echipa naţională: 1983-2000 România 125 meciuri (35 goluri); a fost prezent cu naționala la CM 1990, 1994 și 1998 și la CE 1996 și 2000.

Cariera de antrenor: naţionala România (2001), Bursaspor (2003), Galatasaray (2004-2005), FC Timişoara (2005-2006), Steaua (2007), Galatasaray (2010-2011), Viitorul (2013-prezent)

Palmares ca antrenor: Cupa Turciei (2005).

(Adina Niţă)

foto FRF.ro

Video Facebook

Galatasaray vs. Real Madrid C.F. – UEFA Supercup 2000.

Publicată de Gheorghe Hagi pe Marţi, 10 februarie 2015