[FOTO] Îndemnul WWF România: Salvaţi pădurile virgine din Banat. Spuneţi NU tăierii!

Sala de Conferinţe a Hotelului Afrodita din Băile Herculane a găzduit astăzi seminarul privind identificarea şi gestionarea pădurilor virgine şi cvasivirgine, în organizarea WWF România, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Gărzii Forestiere şi Gărzii de Mediu, direcţii silvice şi reprezentanţi ai administratorilor ariilor naturale pe a căror suprafeţe s-au identificat păduri virgine şi cvasivirgine.
În judeţul Caraş-Severin aceste păduri au fost identificate pe suprafaţa Ocolului Silvic Teregova din cadrul Direcţiei Silvice Reşiţa, iar în această parte a ţării, de asemenea, păduri virgine se află pe raza direcţiilor silvice Mehedinţi şi Gorj.
Seminarul de astăzi a reprezentat, totodată, o consultare publică în cadrul căreia reprezentanţii WWF România au adus la cunoştinţa factorilor interesaţi rezultatele studiului efectuat şi constatărilor rezultate, astfel încât să poată fi definitivată o suprafaţă care ulterior să fie înaintată ministerului de resort pentru a lua măsurile cuvenite protejării acestor suprafeţe de pădure. În prezent, în ţara noastră au rămas 23 la sută din pădurile care îndeplinesc criteriile de identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine.
Din discuţiile purtate, a reieşit în primul rând lipsa unor plăţi compensative pentru restricţionarea la tăiere care se impune odată cu desemnarea acestor suprafeţe ca fiind păduri virgine şi reiese încă o dată necesitatea stringentă de a se finaliza o procedură legală care să dezvolte o metodologie de calcul pentru pădurile restricţionate la tăiere. De asemenea, avem inputuri serioase şi corecte din partea factorilor interesaţi la suprafeţele desemnate de noi drept păduri care încadrează în categoria pădurilor virgine şi cvasivirgine, ne-a precizat ing. Melu Radu – consultant forestier pentru WWF România.
După definitivarea raportului privind pădurile virgine şi cvasivirgine identificate în această zonă, datele obţinute vor fi trimise ministerului de resort care va dispune către entităţile competente – firmele de amenajare forestieră şi gărzile forestiere din judeţele respective – securizarea acestor păduri virgine şi cvasivirgine.
Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles