Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia 2014-2020 a încheiat luni primul apel de depunere a proiectelor normale. Au fost depuse la Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara 193 de proiecte. Numărul acestora este mare, ceea ce demonstrează interesul extrem de mare al aplicanţilor din zona româno-sârbă. Comparativ cu perioada 2007-2013 situaţia este similară. Finanţarea pentru primul apel este de aproximativ 52 de milioane de euro, din care 22 de milioane de euro este pentru proiecte strategice.

Programul finanțează proiecte de cooperare transfrontalieră în regiunea de graniță româno-sârbă. În perioada 2014-2020, vor putea fi finanțate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

-promovarea ocupării forței de muncă și serviciilor pentru o creștere favorabilă incluziunii
-protecția mediului și managementului riscurilor.
-mobilitate şi accesibilitate sustenabile
-atractivitate pentru turism sustenabil

Zona eligibilă română este formată din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Din Serbia fac parte Banatul de Nord, de Sud, Central şi districtele Borski, Branicevo, Podunavski. Proiectele strategice au ultimul termen de depunere în 15 martie.

România îndeplinește în continuare rolul de Autoritate de Management. Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, fiind sprijinit de Antena SC stabilită la Vršac, Republica Serbia.

Ascultaţi ce a declarat directorul executiv al BRCT Timișoara, Anca Lolescu:

(Daniel Babun)