Sala Radio_foto Virgil Oprina

„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!” sunt cuvintele auzite pentru prima oară de ascultătorii români, pe 1 noiembrie 1928, cu prilejul difuzării primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit atunci serviciul public de radio şi care astăzi poartă numele Radio România.

2013 este, aşadar, anul aniversar care punctează 85 de ani de istorie a radioului public, dar implicit şi a Orchestrelor şi Corurilor Radio România, întrucât Orchestra Naţională Radio a luat naştere în acelaşi an, 1928, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus înfiinţarea unui ansamblu care să interpreteze în direct diferite genuri de muzică şi a fixat data primului concert de muzică simfonică în 30 noiembrie 1928, deschizând astfel prima stagiune muzicală Radio, 1928 – 1929. Concertul a fost transmis în direct din studioul special amenajat, iar publicul l-a ascultat în faţa aparatelor de radio. Până la inaugurarea concertelor cu public avea să mai treacă ceva timp…

După ce în primăvara acestui an Orchestrele şi Corurile Radio au oferit deja melomanilor o serie de evenimente dedicate acestei aniversări – cum ar fi turneele din China (Shanghai) şi Republica Moldova (Chişinău), dar şi concerte extraordinare la Bucureşti, la finalul lunii octombrie şi, culminând cu data de 1 noiembrie, o întreagă săptămână de sărbătoare este programată la Sala Radio.

Duminică, 27 octombrie, ora 17:00 – 85 DE ANI DE RADIOFOLCLOR
Acesta este genericul sub care Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş, vă invită la concert. Vor fi prezenţi renumiţi interpreţi ai scenei folclorice şi tinere talente descoperite şi lansate de Radio România: Lucreţia Ciobanu, Victoria Darvai, Domnica Trop, Ştefania Rareş, Gavril Prunoiu, Ionela Prodan, Constantin Enceanu, Cornelia Ardelean, Ion Ghiţulescu, Elena Jurjescu Todi, Marcel Părău, Florin Ologeanu, Gabriela Tuţă, Sebastian Stan, Ioana Ardelean, Zina Ghiţulescu, Andreea Haisan, Paul Ananie, Ilie Caraş, Letiţia Boroi, Narcisa Băleanu, Ciprian Pop, Ştefania Strejescu, Ansamblul Burnasul – Alexandria etc. Invitatul special al serii va fi Constantin Arvinte. Spectacolul este realizat cu sprijinul Televiziunii Favorit.

Luni, 28 octombrie, ora 19:00 – UN SECOL DE FOLCLOR CORAL ROMÂNESC
Începutul săptămânii ne propune un eveniment extraordinar, dedicat unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri corale din România: Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. A doua formaţie muzicală apărută în existenţa Radio România, Corul Academic Radio, a fost aplaudat pe scene din Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., a colaborat adesea cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din ţară şi din străinătate.

Nu pierdeţi, aşadar, concertul Un secol de folclor coral românesc, o întâlnire cu cele mai frumoase şi îndrăgite cântece tradiţionale, ca Ana Lugojana sau Iac-aşa! Piesele pe care le veţi asculta surprind motive muzicale din folclorul autentic sau sunt concepute în manieră folclorică autohtonă, ilustrând pe deplin spiritul popular românesc. Îşi vor da concursul soliştii Eugenia Neagu, Cristian Mihail Paraschiv, Cornel Popuşoi, Gabriel Bănică, pianista Carmen Sândulescu, violoniştii Liviu Ofiţeru, Adrian Ilie, chitaristul Aurel Frangulea şi Aurel Tănase, Valeriu David – percuţie. Eveniment prezentat de Veronica Canelea.

Marţi, 29 octombrie, ora 19:00 – VĂ PLACE BRAHMS?
Graţie răspunsului pozitiv oferit de peste 9.000 de spectatori care au umplut sălile din 17 oraşe din România, în 2012, în cadrul turneului intitulat atunci Vă place Bach?, unul dintre cei mai des aplaudaţi muzicieni români, violoncelistul Răzvan Suma, ajunge la Bucureşti la capătul noului său turneu denumit acum Vă place… Brahms?.

Derulat între 8 şi 29 octombrie, în 13 oraşe din România, turneul propune spectatorilor cele două sonate pentru pian şi violoncel compuse de unul dintre giganţii muzicii clasice, Johannes Brahms. Artistul român a pornit în această călătorie muzicală alături de violoncelul său Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 şi făcând parte patrimoniul universal, şi de pianistul Josu Okiñena, invitatul special al evenimentului, un artist spaniol de mare virtuozitate, cu o bogată carieră solistică.

Miercuri, 30 octombrie, ora 19:00 – ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO
O seară specială de arii şi duete baroce, oferită de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea şi având doi invitaţi de marcă, al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare. Veţi avea şansa de a o aplauda pe mezzosoprana Ruxandra Donose, care a fost solistă a Operei din Viena şi se bucură de o carieră impresionantă pe toate scenele lirice europene şi pe contratenorul Cezar Ouatu, cunoscut publicului român mai ales prin participarea la Eurovision 2013, de asemenea un muzician cu o biografie artistică care cuprinde cele mai importante teatre lirice. Repertoriul serii vă propune apreciate fragmente ale celor mai mari creatori ai muzicii baroce: Händel, Bach, Monteverdi, Gluck.

Joi, 31 octombrie, ora 19:00 – ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
Orchestra Naţională Radio revine în faţa publicului pentru această sărbătoare a Radio România transformată într-o sărbătoare a muzicii, prin cei patru artişti reuniţi pe scenă! Rareori veţi avea ocazia de a vă bucura, într-un singur eveniment, de artişti ca dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, cei trei fiind solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Programul nu putea fi decât unul deosebit: suita Tablouri dintr-o expoziţie (Musorgski – versiunea orchestrată de Ravel), Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian, şi orchestră semnat de Beethoven şi compoziţia enesciană Suita pentru orchestră nr. 1 în do major.

Vineri, 1 noiembrie, ora 19:00 – VIOARA LUI GEORGE ENESCU
Chiar în ziua care marcăm cei 85 de ani de radiodifuziune în România, Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la Bucureşti al turneului naţional Vioara lui George Enescu, ediţia a II-a, susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Gabriel Croitoru a obţinut prin concurs dreptul de a cânta pe vioara Guarneri care a aparţinut lui Enescu, aflată în administrarea Muzeului Naţional George Enescu. Conceptul turneului este unul cu totul special: dacă de obicei privilegiaţii evenimentelor artistice importante sunt locuitorii marilor oraşe, cei doi muzicieni au ales să ducă fascinaţia muzicii clasice mai departe, în locuri lipsite de viaţă artistică, în satele din România.

Programul serii reuneşte lucrări semnate de: Beethoven – Sonata nr. 8 în sol major pentru pian şi vioară, Enescu – Impromptu concertant în sol bemol major pentru vioară şi pian, Ravel – Tzigane, rapsodie de concert, Tartini – Sonata în sol minor pentru vioară solo – Trilul diavolului şi Chausson – Poemul pentru vioară şi pian.

Duminică, 3 noiembrie, ora 19:00 – BIG BAND-UL RADIO
Analia Selis, solista de origine argentiniană, aplaudată pentru prima oară de publicul din România în 2004 la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur şi apoi în cadrul unui mare număr de concerte solo, revine pe scenă după o scurtă pauză în activitatea sa artistică, datorată noii ipostaze de… mămică!

Analia Selis va evolua alături de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. În prima parte a concertului, solista va cânta alături de doi invitaţi speciali: chitaristul argentinian Julio Santillan, special sosit la Bucureşti pentru concert şi violoncelistul Răzvan Suma, alături de care Analia Selis a mai conceput câteva proiecte speciale. Repertoriul este o adevărată provocare la dans: folclor latino-american, muzică din Brazilia, cântece în spaniolă şi portugheză, o seară din care nu putea lipsi tango-ul argentinian.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio găsiţi pe site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.