[VIDEO] Cine și cum poate vota prin corespondență?

95

Votul prin corespondență va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016. Vor putea uza de acest drept doar alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate. Acest tip de vot reprezintă o alternativă echivalentă a votului la secția de votare și se exercită prin intemediul serviciilor poștale.

Autoritatea Electorală Permanentă a realizat și a publicat un clip informativ cu descrierea procedurilor și a formalităților care trebuie îndeplinite de cei care își vor exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în afara țării.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă se poate înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţa unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate. De asemenea, se poate înscrie prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricarui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşdinta unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate. Alegătorul va primi un plic exterior prevazut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz, certificatul de alegator şi instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot.

„Noua lege a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților oferă concetățenilor noștri din afara țării, condiții și instrumente concrete pentru exercitarea dreptului de vot. Respectarea acestui drept este cheie de boltă a democrației și reprezintă obiectivul esențial al activității noastre”

afirmă președintele AEP, Ana Maria Pătru. Ea apreciază că, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării votului prin corespondență cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016, acesta trebuie extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară care, din motive obiective, nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului.

(Sebastian Dragomir)