220px-Semjen_Zsolt_Portrait

Relațiile ungaro-române s-au deteriorat în 2015, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, în timp ce a lăudat politica Budapestei față de maghiarii de peste hotare, adăugând că a fost „probabil, anul cel mai de succes”, notează, vineri, agenția MTI, recepționată de AGERPRES.

Toate programele aferente lansate de guvernul ungar în ultimii cinci ani au fost realizate „fără obstacole”, a afirmat Semjen joi la radioul public. Ca un exemplu, el a menționat programul Korosi Csoma destinat să ajute comunitățile maghiare din diaspora să-și mențină identitatea maghiară și limba.

În timp ce Slovacia și România sunt membri ai Uniunii Europene și comunitățile lor etnice maghiare au acces de asemenea la resursele UE, guvernul ungar a continuat să concentreze asistența sa financiară spre maghiarii din Serbia și Ucraina în 2015, a mai spus Semjen. Guvernul a lansat un program de dezvoltare economică fără precedent de 50 miliarde de forinți (160 milioane euro) în Voivodina, nordul Serbiei, inclusiv împrumuturi preferențiale, a precizat el.

Ungaria dorește să facă injecții de capital similare în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar statul ucrainean a respins planul, a mai precizat viceprim-ministrul ungar.

Semjen a declarat că relațiile economice Slovacia-Ungaria au înflorit în 2015, în timp ce relațiile politice au fost mai bune decât înainte. El a numit drept o „evoluție istorică” faptul că soldați slovaci au venit să ajute Ungaria să-și apere frontiera de sud în timpul crizei migranților. Acest episod, a spus el, poate deschide calea pentru progrese în continuare în chestiunile legate de minorități.

Cu toate acestea, relațiile interstatale ungaro-române s-au deteriorat, precum și legăturile guvernului român cu comunitatea etnică maghiară din România, în timp ce guvernul de stânga al lui Victor Ponta „a distrus deliberat” ceea ce a fost construit în timpul guvernelor precedente, a remarcat Semjen, citat de MTI.

AGERPRES

foto : en.wikipedia.org