Parcul Justiţiei a devenit primul parc inteligent din Timişoara, pe bani europeni

parcul justitiei timisoara - radiotimisoara.roParcul Justiţiei din centrul Timişoarei are o nouă înfăţişare, după finalizarea lucrărilor de modernizare finanţate din bani europeni, în cadrul POR 2007-2013, fiind primul parc inteligent din oraş, dotat atât cu sistem de iluminat fotovoltaic, cât şi cu sistem de irigaţie camuflat, care devine vizibil doar când este comandat prin telefon.

‘Stâlpii de iluminat sunt prevăzuţi cu panouri cu celule fotovoltaice de mici dimensiuni, elegante, iar de acum vom extinde sistemul în toate celelalte parcuri din oraş. Parcul are un aspect foarte plăcut, pentru că are gazon verde în plină iarnă, oamenii au voie să calce pe el, tocmai de aceea l-am făcut aşa. Iarna este o oază de verdeaţă, iar vara poate fi folosit pentru picnic, loc de joacă pentru cei mici, astfel ca lumea să se simtă bine’, a declarat primarul Nicolae Robu.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2,1 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 2,14 milioane de lei (98%), iar lucrările au durat efectiv patru luni. Partea de contribuţie de la bugetul local pentru acest proiect a fost asigurată din economii pe care administraţia locală le-a făcut din realizarea altor proiecte.

Au fost reamenajate peste două hectare de teren, din care 1,7 hectare reprezintă gazonul, s-au plantat aproape 110.000 de bulbi de diferite soiuri florale (lalele de diferite culori, ghiocei, nu-mă-uita, panseluţe, zambile) şi 60 de arbori şi arbuşti, pe lângă mestecenii deja existenţi, s-au amenajat alei pietonale, mobilier specific.

‘Este un concept nou, în primul rând, au dispărut gardurile împrejmuitoare care transmit sentimentul de separare şi de despărţire între oameni, iar noi ne dorim ca oamenii să se apropie, să fie uniţi’, a punctat edilul.

Parcul Justiţiei se află în apropierea Catedralei Mitropolitane, între Filarmonica Banatul şi Primăria Timişoarei, şi leagă Parcul Central Scudier de Parcul Rozelor. A luat fiinţă în secolul al XIX-lea şi a fost numit astfel pentru că acolo trebuia amenajat Palatul Justiţiei. AGERPRES

De același autor

Related Articles