fest rachie

Parcul central al staţiunii Băile Herculane a găzduit astăzi tradiţionala manifestare FESTIVALUL RĂCHIEI DIN BANAT, manifestare ajunsă în acest an la cea de-a 14-a ediţie.

Au fost reprezentate aproape toate zonele judeţului Caraş-Severin, fiind producători de la Goruia, Cornea, Maciova, Luncaviţa-Verendin, Mehadica, Mehadia, Iablaniţa-Petnic, Bolvaşniţa, Prigor, Armeniş, Cornereva, Zorlenţu-Mare, Buchin și Băile Herculane. În deschidere, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria primarului oraşului Băile Herculane aflat în funcţie la prima ediţie a festivalului, Iancu Gogâltan, decedat în acest an.

Vremea foarte frumoasă a adus în Parcul Central numeroşi localnici şi turişti, care au dorit să participe la momentele festivalului. Fiecare comună a încercat să îşi prezinte exponatele într-un mod cât mai atractiv şi original, atât prin aspect, cât şi prin calitatea produselor. A fost expusă răchie din prune, mere, pere, cireşe, piersici şi coarne, precum şi produsele alimentare cu care se „asortează” răchia: mălai, brânză, slănină, ceapă, bureţi de fag muraţi. Juriul – prezidat de Ionesie Gheirghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin – a trecut pe la fiecare stand expoziţional pentru a gusta şi evalua produsele expuse. În cele din urmă, toţi producătorii prezenţi au fost recompensaţi cu diplome, recunoscându-li-se astfel calitatea „licorii prunului, mândria Banatului”.

Ascultați un reportaj realizat de corespondentul nostru Paul Sever Smadu: