“Ce ştia satul” de V. Al. Jan – spectacol realizat cu ocazia aniversării Radio România 85

Ce stia satul

Luni, 21 octombrie, de la ora 11:00, la clubul Ramada Majestic din Bucureşti, va avea loc, în premieră, audiţia cu public a spectacolului radiofonic Ce ştia satul, de V. Al. Jan, spectacol realizat cu ocazia aniversării a 85 de ani de la prima emisie Radio România. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu.

Era începutul anului 1929, când revista Radiofonia îşi informa, cu entuziasm, cititorii: „Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societăţii Române de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată Ce ştia satul, de V. Al. Jan, cu concursul eminenţilor artişti ai Teatrului Naţional: Doamna Maria Filotti şi domnul Romald Bulfinski. În broadcastingul românesc, producţiunea aceasta trebuie subliniată ca fiind prima încercare de a da teatru în studio”.

Autorul piesei, care semna V. Al. Jan sau I. Valjan (pe numele său adevărat Ion Alexandru Vasilescu), era un scriitor de notorietate în epocă, piesele sale într-un act, adevărate bijuterii ale genului, fiind primite cu deosebită căldură atât de public, cât şi de critica de specialitate. Acest prim spectacol radiofonic, care a însemnat momentul naşterii teatrului la microfon din România, a rămas, însă, doar în amintirile contemporanilor şi în paginile revistelor vremii, fiind difuzat în direct. O jumătate de secol mai târziu, regizorul Paul Stratilat a realizat o nouă variantă radiofonică a acestei spumoase comedii, spectacol tezaurizat în Fonoteca de Aur a postului public de radio. În această montare, rolurile principale au fost încredinţate altor monştri sacri ai scenei romaneşti: Ileana Stana Ionescu şi Radu Beligan.

Pentru a sărbători aniversarea a 85 de ani, pe care Radio Romania îi va împlini la 1 noiembrie, Teatrul Naţional Radiofonic a realizat o nouă versiune radiofonică a comediei într-un act Ce ştia satul, de V. Al. Jan. Adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de regizorul Mihai Lungeanu. „Spectacolul pune în evidenţă caracterul contemporan al degringoladei morale satirizate în textul dramatic’’, afirma regizorul Mihai Lungeanu, cel care a încredinţat partiturile comediei unei alte generaţii de actori: George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Nartea, George Grigore şi Violeta Berbiuc. Din echipa de realizatori mai fac parte: Irina Soare – redactor, Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă – regizori de montaj, Janina Dicu – regizor de studio, Stelică Muscalu – regizor muzical şi Vasile Manta – regizor tehnic.

Spectacolul radiofonic “Ce ştia satul”, de V. Al. Jan, va putea fi ascultat, în premieră, vineri, 1 noiembrie, de la ora 22:20, la Radio Romania Cultural, într-un triptic teatral aniversar.

De același autor

Related Articles