centura de siguranta

Centura de siguranţă, acest accesoriu pe care, din păcate, mulţi conducători auto “uită” să îl folosească, constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere. Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. Sistemul acesteia este construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile mașinii, fapt pentru care airbag-ul vă poate face mai mult rău decât bine dacă nu aveți pusă centura de siguranta în momentul impactului. O altă funcție esențială a centurii de siguranță este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât la momentul impactului te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.

Cu toate acestea, 20% dintre şoferi continuă să circule fără centură de siguranţă. Din cele aproape o mie de sancţiuni contravenţionale aplicate în această săptămână pe şoselele din Timiş, 217 au fost date pentru neutilizarea acestui dispozitiv.

„Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!”, avertizează şi poliţiştii.

În plus, neutilizarea centurii se sancţionează că două sau 3 puncte-amendă, în condiţiile în care un punct-amendă este egal cu 105 lei.

(Sebastian Dragomir)