Radio Romania Regional va prezinta proiectul Eu Aleg România, 100 de români pentru istoria lumii. O suta de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii si au îmbogatit cunoasterea universala.

Astazi vi-l prezentam pe Constantin Brâncoveanu.

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țarii Românești între anii 1688 și 1714, el având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.

Faptul ca a provenit dintr-o mare familie de boieri si ca era nepotul domnitorului Serban Cantacuzino l-a pus in situatia de a mosteni si mai apoi de a spori o avere considerabila, ceea ce i-a permis sa sustina o politica financiara de independenta a Tarii Romanesti.

Pe de alta parte numeroasele sale proprietati imobile, bunurile mobile si sumele de bani depuse la banci din strainatate au si atras atentia reprezentantilor marilor puteri care inconjurau Muntenia.

Tocmai de aceea Brâncoveanu a fost omul actiunilor cumpatate, el evitând sa se pozitioneze decisiv în tabara imperiala austriaca, alegand sa „cumpere” bunavointa turcilor prin plata regulata a darilor si prin „bacsisuri” varsate chiar catre insusi sultan, caruia domnul Tarii Romanesti ii trimitea regulat sume mari de bani, dincolo de diversele forme de plati tributare.

Mai multe pe EU aleg România.