România s-a calificat la barajul pentru CM 2014, după 2-0 cu Estonia şi victoria Olandei în Turcia

Romania s-a calificat la barajul pentru CM 2014Naţionala de fotbal a României s-a calificat la barajul pentru Cupa Mondială din 2014, marţi seara, 15 octombrie, după ce a învins Estonia cu 2-0 (1-0), în Grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale din 2014, pe Arena Naţională din Bucureşti, iar Olanda a dispus cu 2-0 (1-0) de Turcia la Istanbul. România a câştigat destul de greu, prin ”dubla” lui Ciprian Marica (30 – penalty, 81), şi a beneficiat de ajutorul decisiv al Olandei, graţie căruia a prins locul secund şi un bilet la baraj. Tragerea la sorţi a partidelor de baraj va avea loc pe 21 octombrie (15,00, ora României), la Zurich, iar partidele se vor juca în dublă manşă, pe 15, respectiv 19 noiembrie. România nu va fi cap de serie în acest baraj.
Crispaţi şi marcaţi de miza jocului, poate şi de reacţia publicului după ce Olanda a deschis scorul în Turcia, tricolorii au intrat greu în meci, după ce balticii şi-au creat câteva ocazii destul de mari de gol. A fost mai întâi un şut al lui Vassiljev, care a ocolit de puţin poarta (18), iar apoi Tătăruşanu a respins două şuturi periculoase trase de Kink (23). Echipa României a început uşor-uşor să-şi revină, încurajată şi de public, iar Stancu a irosit o mare situaţie de a deschide scorul (25), reluarea sa din interiorul careului făcând ca mingea să se ducă pe lângă poartă. Tot Stancu a obţinut un penalty în min. 30, fiind faultat de fundaşul Reintam, iar Marica a transformat lovitura de pedeapsă: 1-0. Până la pauză, România a mai ratat două situaţii, prin Marica – lovitură de cap respinsă în corner de Pareiko (36) – şi Bucur, şut la colţul lung puşin pe lângă ţintă (40).
Estonia a evoluat cu mult curaj şi în repriza secundă, iar România nu a reuşit să găsească soluţiile pentru desfacerea apărării baltice. Tricolorii nu au riscat aproape nimic, având în vedere situaţia favorabilă, atât de pe tabela de marcaj, cât şi de la Istanbul, unde Olanda îşi mărise avantajul (2-0 cu Turcia). Singurele situaţii periculoase ale tricolorilor l-au avut în prim plan pe Grozav, dar în min. 56 a fost blocat în momentul şutului, iar lovitura sa de cap din min. 68 a trimis balonul în braţele lui Pareiko. Grozav a fost aproape să majoreze avantajul echipei noastre în min. 76, dar reluarea sa la colţul scurt a fost scoasă în corner de Pareiko. În cele din urmă, Marica a adus golul izbăvitor în min. 81, cu o lovitură de cap, la centrarea lui Măţel: 2-0 (81).
La Istanbul, Olanda şi-a respectat blazonul şi s-a impus clar, prin golurile marcate de Arjen Robben (8) şi Wesley Sneijder (47), în timp ce Ungaria a câştigat cu 2-0 în faţa Andorrei la Budapesta, goluri înscrise de Nemanja Nikolic (51, 76).
România a avut o comportare onorabilă în aceste preliminarii şi a obţinut ceea ce putea, locul secund, pentru că Olanda a arătat că este cu mult peste nivelul celorlalte formaţii din grupă.
Bucureşti, Arena Naţională: 20.000 spectatori
Au evoluat echipele:
România: 12. Ciprian Tătăruşanu – 2. Alexandru Măţel, 15. Dorin Goian, 18. Florin Gardoş, 3. Răzvan Raţ (căpitan) – 5. Alexandru Bourceanu, 8. Costin Lazăr (16. Ovidiu Hoban, 79) – 22. Gheorghe Bucur (11. Gabriel Torje, 57), 19. Bogdan Stancu (7. Gheorghe Grozav, 46), 10. Cristian Tănase – 9. Ciprian Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Rezerve: 1. Bogdan Lobonţ, 23. Cristian Bălgrădean – 4. Srgian Luchin, 14. Iasmin Latovlevici, 17. Valerică Găman, 21. Dragoş Grigore, 13. Claudiu Keşeru, 20. Alexandru Maxim.
Estonia: 1. Sergei Pareiko – 17. Enar Jaager, 3. Mikk Reintam, 15. Ragnar Klavan (căpitan), 23. Taijo Teniste – 7. Sander Puri (11. Henrik Ojamaa, 59), 6. Aleksandr Dmitrijev, 2. Joel Lindpere (5. Dmitri Kruglov, 75), 14. Konstantin Vassiljev – 10. Sergei Zenjov (8. Henri Anier, 46), 9. Tarmo Kink. Selecţioner: Taarmo Ruutli.
Rezerve: 12. Mihkel Aksalu – 18. Alo Barengrub, 20. Gert Kams, 13. Martin Vunk, 16. Sergei Mosnikov, 19. Siim Luts.
Arbitru: Marijo Strahonja; arbitri asistenţi: Sinisa Premuzaj, Igor Krmar; arbitru de rezervă: Ante Vucemilovic (toţi din Croaţia)
Observator FIFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia), Comisar FIFA: Rainer Koch (Germania)
Cartonaşe galbene: Gardoş (66), Klavan (70), Dmitrijev (78), Bourceanu (90+2). Sursa: Agerpres

De același autor

Related Articles