lalescu

Traian Lalescu a contribuit la punerea bazelor matematicii în România, fiind unul din fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale. Traian Lalescu s-a remarcat prin studiile sale şi în trigonometrie, fizica geometrie, algebră şi istoria matematicii.

Traian Lalescu este originar din comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin, fiind fiul unui funcţionar de bancă, de unde şi pasiunea pentru cifre. Datorită meseriei tatălui său care presupunea să se plimbe prin ţară, renumitul matematician a parcurs clasele primare la Bucureşti, gimnaziu la Craiova şi Roman, şi liceul la Iaşi.

Teza de doctorat susţinută de Traian Lalescu la Sorbona, constituie prima contribuţie românească importantă în domeniul ecuaţiilor integrale. Traian Lalescu a predat la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Bucureşti, a avut un rol important în apariţia Gazetei Matematice şi a Revistei Matematice din Timişoara.

Nepotul său, care poartă aceelaşi nume – Traian Lalescu povesteşte că în ciuda situaţiei materiale precare, matematicianul nu a renunţat la studii, ba mai mult a fost un elev strălucit.

Mai multe informaţii pe site-ul proiectului Eu aleg România