sergiu c

Dirijor si violonist, Sergiu Comissiona a scris o importantă pagină în viaţa muzicală românească şi mondială.

S-a născut la Bucureşti în vara lui 1928, a studiat vioara şi apoi dirijoratul la Conservatorul din Bucureşti cu Constantin Silvestri. Încă din adolescenţă, devine membru al Quartetului Radio şi violonist în orchestra Filarmonicii de stat din Bucureşti. Numele său, Comissiona, are o poveste: bunicul lui era comis voiajor în Târgu Ocna, îl chema Lupu, şi era cunoscut ca fiind Lupu comisionarul. De aici numele Comissiona.

La doar 22 de ani, Comissiona devine directorul muzical al Ansamblului de Stat Român, iar cinci ani mai târziu, era numit dirijor principal al Operei de Stat din București.

Sergiu Comissiona emigrează în 1959 împreună cu familia sa în Israel.

În România se întoarce de multe ori după 1990, fiind și membru al juriului Concursurilor „George Enescu”. Şi Sala Mare a Palatului Culturii din Tg.Mureş este martoră a unui concert dirijat de maestrul Sergiu Comissiona. Fonoteca de aur de la Radio Tg.Mureş păstrează un interviu realizat cu maestrul Comissiona în iunie 2003, pe când susţinea la Braşov un concert cu Filarmonica din localitate. Letiţia Brădeanu a avut privilegiul de a-l întâlni.

Mai multe informații pe eualegromania.ro.