Liceenii afis

Liceenii a fost un celebru film românesc al anilor ’80. Cei pe care îi veţi asculta pe 16 octombrie, alături de Orchestra de Cameră Radio (OCR), sunt liceenii zilei de azi, trei dintre tinerii care se antrenează multe ore pe zi pentru a deveni stele ale muzicii clasice româneşti de mâine.

Miercuri, 16 octombrie (19:00), pe scena Sălii Radio, alături de OCR şi sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România – Tiberiu Soare, îi veţi aplauda pe Mircea Dumitrescu (15 ani) – vioară, Alexandra Bobeico (17 ani) – vioară şi Cadmiel Boţac (16 ani) – pian.

Programul serii se va deschide cu Simfonia Jucăriilor o transpunere sonoră a farmecului copilăriei, ce poartă semnătura tatălui marelui Amadeus: Leopold Mozart. Pentru ca povestea copilăriei şi a talentului ce este transmis mai departe să prindă contur, cea de-a doua lucrare a serii este semnată de Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, lucrare aşternută pe portativ la doar 19 ani! Vârsta tânărului pianist Mircea Dumitrescu, care va da viaţă partiturii, este aşadar cu puţin depăşită de cea a genialului compozitor. Repertoriul evenimentului va fi completat de Henri Vieuxtemps – Concertul nr. 5 în la minor pentru vioară şi orchestră (în interpretarea Alexandrei Bobeico) şi Felix Mendelssohn – Concertul nr.1 în sol minor pentru pian şi orchestră (interpretat de Cadmiel Boţac).

Tânărul violonist Mircea Dumitrescu este elev în clasa a VII-a a Colegiului Naţional George Enescu, Bucureşti. Este bursier al programului Tinere Talente derulat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Pentru performanţe deosebite a primit Diploma de Excelenţă atât din partea Guvernului României, cât şi din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni de la Roma. Deţine 50 de premii I (dintre care 15 obţinute în afara ţării).

Violonistul a participat la mai multe ediţii ale unor competiţii internaţionale: Concursul Alice Bel Colle, Acqui Terme – Italia, Concursul Internaţional Giovani Talenti, San Bartolomeo al Mare – Italia, Concursul Internaţional Vittoria Caffa Righetti, Cortemilia – Italia ş.a. Agenda sa de recitaluri este şi ea foarte bogată şi cuprinde atât săli de concerte din România, cât şi din străinătate. Printre scenele unde a putut fi aplaudat se regăsesc: Sala Radio în evenimentele organizate de Radio România Cultural, Piaţa Festivalului George Enescu, Muzeul George Enescu, Ateneul Român, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi multe altele.
În 2013, Concursul Internaţional Concertino, Praga, organizat de Radiodifuziunea Cehă, a fost câştigat de tânăra violonistă Alexandra Bobeico, care a obţinut două distincţii – Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrării impuse.
Alexandra s-a pregătit pentru o carieră artistică de la vârsta de şase ani când a început studiul viorii sub îndrumarea profesoarei Mihaela Tomescu, în prezent fiind elevă la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu. Primul său Premiu I l-a câştigat la 9 ani, la prima ediţie a Concursului Jurjac – Botoşani, dar Alexandra Bobeico are o adevărată colecţie de distincţii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală Remember Enescu, Sinaia – 2011, Premiul I şi Premiul special UCMR la Concursul Naţional de interpretare Paul Constantinescu, 2011 – Ploieşti, Marele Premiu şi Premiul Radio România Muzical la Concursul Naţional Victor Giuleanu, Bucureşti – 2011, Premiul I la Concursul Internaţional Gianluca Campocchiaro, Pedara, Italia – 2012 ş.a.

A debutat ca solistă la 10 ani într-un concert cu Orchestra Simfonică din Galaţi. În acest an, premiul obţinut la Praga i-a oferit ocazia de a participa la Gala Concursului, desfăşurată în Sala Dvořák a Palatului Rudolfinum, în compania Orchestrei Filarmonice de Cameră a Boemiei de Sud, evoluţie urmată de un turneu de recitaluri şi concerte prin oraşe din Boemia.

Alexandra Bobeico abordează cu aceeaşi pasiune şi domeniul cameral, cu care s-a familiarizat ca bursieră a proiectului SoNoRo – Interferenţe, desfăşurat în 2012 la Montepulciano, Italia şi în 2013 la Portul Cultural Cetate, România. În cadrul proiectului Alexandra a susţinut o serie de recitaluri în diverse oraşe ale ţării şi în Cehia, Republica Moldova şi Italia. Tânăra violonistă a fost invitată pentru o serie de înregistrări speciale organizate de postul Radio România Muzical.

Interpret multi-premiat, Cadmiel Boţac este elev în clasa a XI-a a Liceului de muzică Sigismund Toduţă, Cluj-Napoca, la clasa binecunoscutului pianist Daniel Goiţi. În Sighetu-Marmaţiei, oraşul său natal, Cadmiel a început studiul pianului de la 4 ani. Are deja o adevărată colecţie de distincţii: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Game şi Studii Tineri Virtuozi, Zagreb – 2008, Premiul Kiwanis – 2010, Premiul I la Concursul Naţional de Pian Dinu Lipatti – 2010, Premiul I la Concursul Internaţional Lions European – 2013, Premiul I la ultimele cinci ediţii ale Olimpiadei Naţională de Muzică şi multe altele. În acest an tânărul pianist a obţinut Menţiunea de Onoare la dificilul Concurs Internaţional Concertino Praga.

Până în prezent, pianistul Cadmiel Boţac a încântat publicul în recitalurile susţinute în Sighetul Marmaţiei, Zalău, Baia Mare, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Sibiu, Suceva, Sala Mică a Ateneului Român şi în alte locuri din ţară, dar şi în Boston, Luxemburg, Zagreb, Italia (în cadrul festivalului SoNoRo 2012), Franţa, Anglia. Apreciat pentru interpretările sale, a fost invitat de mai multe ori să concerteze în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti Satu-Mare şi pe scena Ateneului Român împreună cu Romanian Sinfonietta Orchestra.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio consultaţi www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.