Coşuri multe, hornari puţini

hornarLegislaţia în vigoare prevede, pentru fiecare imobil, pentru fiecare proprietar, obligativitatea curăţării coşurilor, cel puţin o dată pe an. În Caraş-Severin, pe lângă câteva zeci de mii de locuinţe încălzite cu sobe cu lemne, trebuie curăţate periodic şi coşurile clădirilor dotate cu centrale termice, cele de la pensiuni şi restaurante, dar şi cele de la miile de locuinţe încălzite cu sobe de teracotă racordate la reţeaua de gaze. În judeţ e însă penurie de coşari/hornari autorizaţi. Unul singur îşi desfăşoara activitatea la Bocşa, iar o firmă din Timişoara îşi trimite echipa şi în Caraş-Severin, atunci când există solicitări, în special din partea instituţiilor publice şi a agenţilor economici. Desigur, există şi coşari neautorizaţi  de Asociaţia hornarilor, constructorilor de coşuri de fum şi şeminee din România, singura autoritate în măsură să emită documentele de autorizate. Aceştia sunt însă puţini şi ei îşi desfăşoară activitatea de cele mai multe ori în mod rudimentar şi în grabă. În majoritatea gospodăriilor, în special de la ţară, un membru al familiei curăţă coşul de fum.
Coşarul de la Bocşa, Aurel Man, a precizat pentru Radio România Reşiţa, că sunt puţini cei care apelează la el sau la colegii săi de meserie. Indiferenţa, lipsa banilor şi neînţelegerea riscurilor pe care un coş necurăţat sau curăţat necorespunzător le presupune sunt principalele cauze. Majoritatea apelurilor pe care le primeşte vin din partea celor care au nevoie de o adeverinţă pentru societatea de gaz.

Dar pot solicita astfel de dovezi ale curăţării coşurilor pompierii, societăţile de asigurări (căci în lipsa acestei adeverinţe de coşerit, asigurarea locuinţei îşi pierde valabilitatea în caz de incendiu), apoi solicită documentul firmele care asigură garanţia centralelor termice. Pentru serviciul de coşerit, beneficiarii plătesc 40 de lei pentru fiecare horn curăţat al unei sobe pe gaz, iar pentru cea pe lemne tariful este mai scump cu 10 lei şi creşte în funcţie de lungimea coşului şi dificultatea curăţării lui.

De ce avem nevoie de un coşar? Pentru curăţarea focarelor şi a conductelor de eliminare a gazelor (coşurilor) rezultate în urma arderii combustibililor (lemne, petrol,  gaze naturale, peleti etc.). Pentru că astfel prevenim producerea incendiilor şi ne protejăm casa şi bunirile.

Cine ne obligă să curăţăm coşul? Ordinul  163/2007 prevede obligativitatea curăţării şi inspecţiei coşurilor de fum de două ori pe an.

Care sunt sancţiunile pentru nerespectarea legii? HG 357/2007: Art. 1. – Constituie contraventii la normele de prevenire si stingere a incendiilor urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: … 2. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru:  … i) neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora.

Cu toate acestea, un număr mare de cărăşeni nu îşi curăţă în mod adecvat coşurile de fum, riscurile rămân ridicate, iar coşarii puţini, chiar daca se spune că aduc noroc.

Cele mai citite

Related Articles