[FOTO][AUDIO] 249 de ani de credinţă romano-catolică în Reşiţa: august 1771 – august 2020

bise

Hramul Bisericii Romano-Catolice “Maria Zăpezii” din municipiul Reşiţa, marcat simbolic miercuri, 5 august a fost sărbătorit festiv duminică, 9 august în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrată de la ora 10.30. Serviciul religios va fi săvârşit de Excelența Sa Iosif Csaba Pál – episcop diecezan de Timișoara alături de un sobor de preoţi. Predicile au fost rostite în limba română de Pr. Gheorghe Iordache SVD (Reșița I.), în maghiară de Pr. Csaba Váncsa (Timișoara II Fabric), iar în germană de Pr. Walther Sinn din Şemlac, iar înfrumuseţarea muzicală a Sfintei Liturghii a fost realizată de corurile reunite “Harmonia Sacra” şi “Fiamma” ale bisericii în sărbătoare, sub bagheta dirijorală a prof. Georg Colţa şi acompaniamentul la orgă al tânărului student reşiţean la Conservatorul din Timişoara, Patrick Paulescu, coordonat de prof. Christine Maria Surdu. 

Biserica a fost edificată între 1846–1853, sfințită în 1846. Anterior existase în localitate o biserică din lemn construită în 1771.

Ansamblul bisericii romano-catolice, biserica și parohia, sunt înscrise în lista monumentelor istorice din Caraş-Severin, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Pictura este opera unui artist necunoscut și a fost restaurată de artiştii plastici Kurta Cazimir și Aurel Regulsky în anul 1988.

Orga, de tip romantic, a fost construită de Richard Wegenstein din Timișoara în anul 1929 (firma L. Wegenstein şi fii), cu tractură pneumatică, având două manuale, pedalier și este înzestrată cu 18 registre sunătoare. Ultima restaurare a avut loc în 2010.

E.S. Iosif Csaba Pal – episcop diecezan

Foto: Radio Romania Resita

Cele mai citite

Related Articles