Cafeneaua de ştiinţă: semnături româneşti în spaţiul cosmic

CAFENEAUA DE STIINTA

Cea de a şasea ediţie din anul 2013 a Cafenelei de ştiinţă va avea loc luni, 7 octombrie, între orele 19:00 şi 21:00, la Librăria Humanitas – Cişmigiu şi va fi transmisă în direct de Radio România Cultural.

Intitulată Semnături româneşti în spaţiul cosmic această ediţie va trece în revistă momentele importante din istoria cosmonauticii româneşti, de la primul român (până acum, singurul) care a ajuns în spaţiul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu (14 mai 1981), până la programele şi proiectele pe care le realizează astăzi România, ca ţară membră a Agenţiei Spaţiale Europene.

De altfel, începutul lunii octombrie are o semnificaţie specială în ceea ce priveşte evenimentele memorabile ale prezenţei umane în spaţiul cosmic. Astfel, la 4 octombrie 1957, fosta URSS lansa primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, marcând astfel începutul cursei spaţiale. Zece ani mai târziu, la 10 octombrie 1967, se semna Tratatul privind explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. Iar în 1999, Adunarea Generalǎ a ONU decidea ca săptămâna 4 – 10 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, drept Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, tocmai pentru a marca cele două momente semnificative în explorarea spaţiului.

În cadrul acestei ediţii a Cafenelei de ştiinţă nu va fi uitat, fireşte, nici primul (şi singurul) experiment total românesc pe Staţia Spaţială Internaţională – experimentul românesc de microbiologie din iunie 2011, nici de primul nanosatelit construit în România, lansat în februarie 2012 de o rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene, nici de prima misiune a României ca ţară membră a ESA sau de Euclid, o altă misiune a aceleiaşi Agenţii Spaţiale Europene din care face parte şi România, nici de multe altele, despre care se va vorbi, în direct, de la Librăria Humanitas – Cişmigiu pe Radio România Cultural, dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, www.radioromaniacultural.ro, între 19:00 şi 21:00.

Sunt invitaţi: dr. fiz. Lucia Popa, dr. ing Dumitru-Dorin Prunariu, dr. fiz. Vlad Văleanu, dr. fiz. Mugurel Bălan, dr. fiz. Vlad Popa şi prof. univ.dr. Sterian Dănăilă. Realizator şi moderator va fi Corina Negrea.

Partener: Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Cele mai citite

Related Articles