violenta-copil„Bătaia este ruptă din Rai”, „unde dă mama creşte” sau „îl bat ca să fac om din el” sunt doar câteva dintre vorbele populare româneşti folosite deseori de către părinţi ca scuză pentru a bate copiii.

Potrivit cifrelor oficiale, în fiecare an, peste 11.000 de copii sunt victime ale unor diferite forme de violenţă, însă din păcate în România, violenţa împotriva copiilor este încă un fenomen ascuns. Numărul de cazuri înregistrate este mic comparativ cu cel al copiilor care cad victime violenţei în fiecare zi.

În ciuda interzicerii prin lege încă din 2004 a oricărei forme de violenţă asupra copiilor în familie, părinţii nu doar că încă utilizează pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi, dar un procent semnificativ  apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.

Potrivit specialiştilor, după ce sunt bătuţi, copiii se simt nemulţumiţi, umiliţi şi neajutoraţi. Lecţia principală pe care o învaţă este ca data viitoare să aibă mai mare grijă să nu fie prinşi. Un copil bătut la vârstă mică ajunge un copil timid, care nu îndrăzneşte să aibă iniţiativă.  Foarte adesea, aceşti copii vor sări la bătaie cu ceilalţi copii.

Foto: jurnalspiritual.eu