ziua eroilor resita centru (5)

Reșița

Clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase astăzi în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. S-a întâmplat şi la Reşiţa, în Parcul Tricolorului unde a fost organizată o ceremonie militar religioasă.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Legea 379 din 2003 a proclamat ca cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, să fie Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român. În faţa Monumentului Eroilor, în prezenţa oficialităţilor şi a numeroşi cetăţeni a fost săvârşită o slujbă religioasă în care au fost pomeniţi eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. Evenimentul a fost organizat de Instituţia prefectului, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria municipiului Reşiţa, Garnizoana Reşiţa.
Ceremonialul a început prin constituirea dispozitivului de către detaşamentul de onoare, întâmpinarea persoanelor oficiale de către comandantul detaşamentului, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv. A fost intonat imnul naţional al României, săvârşirea serviciului religios, rostirea de alocuţiuni de către reprezentanţii administraţiei publice locale, depunerea de coroane şi jerbe de flori şi la final a avut loc defilarea detaşamentului de onoare. În discursul său, prefectul Nicolae Ciobanu a spus: „E ziua când ne înclinăm frunţile şi rostim o rugăciune pentru cei care au pierit pe câmpul de luptă. Le datorăm mai mult decât recunoştinţa. Le datorăm existenţa noastră ca neam şi ca ţară. Să nu le uităm jertfa, să le respectăm memoria şi mai ales să nu uităm principiile care i-au mânat pe ei în luptă, credinţă, libertate şi dreptate”.
Printre cei care au depus coroane de flori a fost şi generalul în retragere, Adrian Marinescu:

Ziua Eroilor a fost marcată astăzi şi la Caransebeş, dar şi în alte localităţi din Banat în care au fost ridicate monumente închinate celor care au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauză nobilă.

Mehadia

Ziua Eroilor neamului a fost marcată astăzi în comuna Mehadia printr-o ceremonie oficială desfășurată la monumentul din Parcul Ce Central al comunei, dedicat memoriei localnicilor căzuți pe frontul celor două războaie mondiale. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire în care părintele paroh Ciprian Danci a dat citire numele tuturor eroilor scrise de monumentul funerar, după care au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Mehadia – prin primarul Iancu Panduru, Poliției orașului Băile Herculane – prin comandantul subcomisar Radu Ștefan și Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG – prin directorul prof. Mihai Feneșan.
Despre semnificația triplului eveniment de astăzi – Înălțarea Domnului, Praznicul Sfinților împărați Constantin și Elena și Ziua Eroilor – au rostit scurte alocuțiuni Iancu Panduru, prof. Mihai Feneșan, prof. Iulian Lalescu și scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, iar elevii liceului din comună au prezentat un program artistic care a cuprins recitări de poezie. La acest eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, instituțiilor descentralizate, elevi și cadre didactice ale liceului, dar și un mare număr de locuitori ai comunei, care în fiecare an își comemorează în acest fel înaintașii! La sfârșitul ceremoniei, celor prezenți le-au fost împărțite pungi cu colaci și ouă roșii, pregătite de rudele eroilor comemorați.  Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Mehadia, cu sprijinul Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG.

(Sebastian Dragomir, Smadu Paul-Sever))