Ziua Tatălui sărbătorită astăzi

tata_copil_sxc.hu_

Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai). Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 10 mai 2015. Semnificația Zilei Tatălui este legată direct de poziția unui tată în familie, precum și în societate. Ziua Tatălui are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinţi la viața de familie în particular și la construirea societății în general. Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât și de mama sa, pentru a crește într-un mod armonios. În etapele primare, atât tatăl și mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educație și de creștere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale și din aceasta cauza tații joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menționate. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranță să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viață. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viață, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental și stil de viață sănătos, pot constitui modele pentru copii și pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil. Pe plan mondial nu exista in cazul celebrîrii zilei tatalui o traditie bine conturata în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară.

Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, doar România nu sărbăorea Ziua tatălui, in timp ce Ziua mamei este asimilată Zilei Femeii-8 martie, in lipsa unei sărbători distincte.

In România, circa 35.000 de tătici se află in 2010 in concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului mai mic de 2 ani, demonstrând ca rolul tatălui este tot mai important şi în lumea românească.

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Related Articles