Campionatele Mondiale de gimnastică artistică încep luni, la Anvers, în Belgia

Mondialele de gimnastica artistica din 2013 au loc la Anvers, in BelgiaEdiţia a 44-a a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, care va avea loc la Anvers (30 septembrie-6 octombrie), va reuni 410 gimnaşti (269 băieţi şi 141 fete) din 76 ţări, inclusiv România, cu 8 sportivi, oferind prilejul de reaşezare a ierarhiilor în primul an de după Olimpiada de la Londra. România este reprezentată la primele Mondiale individuale din anul post-olimpic de Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Alina Ştefania Stănilă la fete, respectiv de reşiţeanul Flavius Koczi, Cristina Băţagă, Andrei V. Muntean, Marius Berbecar şi bocşeanul Ovidiu Buidoso în întrecerea masculină.
Fetele nu au urcat pe podium la ultimul Mondial, cel pe echipe din 2011, dar în 2010 am obţinut o medalie de aur prin Ana Porgras, la bârnă, şi un argint la sol prin Diana Chelaru.
Băieţii nu au mai luat medalii de la Mondialele din 2009, la Londra, când Marian Drăgulescu reuşea o ”dublă” de aur la sărituri şi sol, iar Flavius Koczi devenea vicecampion mondial la sărituri.
Chiar dacă pregătirea la fete nu a decurs ca la carte şi antrenorul Octavian Bellu nu insistă pe medalii, Larisa Iordache este în cărţi pentru podium la individual compus, sol şi bârnă, în timp ce Sandra Izbaşa îşi va încerca şansa la sol. La băieţi, Ioan Suciu se arată destul de optimist şi-i vede în lupta pentru medalii pe Flavius Koczi (sol, sărituri), Andrei Muntean (paralele), Marius Berbecar (paralele), Ovidiu Buidoso (cal cu mânere).
SUA, Rusia şi România, marile forţe ale gimnasticii feminine, nu mai contează pe numeroase vedete prezente la jocurile olimpice, iar lupta pentru medalii se anunţă interesantă şi spectaculoasă. Recordul de longevitate este deţinut de Oksana Şuşovitina, care la 38 de ani reprezintă Uzbekistanul, în timp ce românca Alina Ştefania Stănilă va fi cea mai tânără din concursul feminin, la 15 ani şi 9 luni. La băieţi, decanul de vârstă este slovenul Mitja Petkovesk (36 ani), în timp ce la polul opus se află japonezul Kenzo Shirai, în vârstă de doar 17 ani.
La individual compus, marea favorită se anunţă rusoaica Alia Mustafina, campioana mondială din 2010 şi medaliata cu bronz de la JO 2012, în absenţa campioanelor olimpice Jordyn Wieber şi Gabrielle Douglas, ambele din SUA, şi a rusoaicei Viktoria Komova, vicecampioană mondială şi olimpică.
Printre pretendentele la podium se numără Larisa Iordache, campioana europeană absolută în 2012 şi vicecampioană europeană în acest an la Moscova, şi chinezoaica Yao Jinnan, bronz mondial în 2011. Nu trebuie uitate însă şi americanca Kyla Ross, componentă a echipei medaliate cu aur la jocurile olimpice.
La băieţi, japonezul Kohei Uchimura, campionul ultimelor trei ediţii de Mondiale, pare că nu are un adversar pe măsură la Anvers, deşi germanii Philipp Boy şi Marcel Nguyen, americanul Danell Leyva, rusul David Beliavski, campion european, emit pretenţii la podium.
Competiţia mondială debutează luni, 30 septembrie, cu concursul de calificare la băieţi, cu primele 3 subdiviziuni, care continuă şi marţi cu subdiviziunea a 4-a. Tot marţi este rândul fetelor să intre în calificări cu primele 2 subdiviziuni, iar miercuri au loc ultimele 3 subdiviziuni. În urma concursului de calificare se stabilesc finaliştii la individual compus (24) şi finaliştii pe aparate (câte 8).
Joi seara are loc prima finală (de la ora 21,00, ora României), cea de la individual compus masculin, în timp ce fetele îşi vor desemna campioana absolută o zi mai târziu, vineri seara (tot de la ora 21,00).
Sâmbătă sunt programate primele finale pe aparate (de la ora 15,30): sol, cal cu mânere, inele (masculin); sărituri şi paralele (feminin). Ultima zi (de la 15,30) desemnează campionii mondiali la sărituri, paralele şi bară fixă pentru băieţi, respectiv bârnă şi sol la fete. Sursa: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles