holocaust

Aniversarea eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz a devenit „Ziua europeană a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii”.

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii este marcată astăzi în România şi în lume. 27 ianuarie a primit acest statut în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Alegerea acestei zile este legată de eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supravieţuitorii atrocităţilor naziste au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie.

Semnificaţia Holocaustului o descrie în cele ce urmează istoricul reşiţean prof. dr. Mircea Rusnac:

Ziua Internaţională a Holocaustului este comemorată anual din 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.

Sursa foto: stiri.tvr.ro

(Hardy Cvoica)