Cardul de sănătate mărul discordiei între medici şi pacienţi?

distribuire-carduri-de-sanatate-3

Activarea cardurilor de sănătate îngreunează munca medicilor şi pune pacienţii pe drumuri. Fie că au nevoie să li se elibereze o reţetă sau o simplă trimitere către un medic specialist, oamenii beneficiază de aceste servicii medicale doar cu programare. De ceva timp însă, medicii de familie roagă pacienţii să vină la cabinet peste câteva săptămâni şi nu în câteva zile aşa cum era până acum spre nemulţumirea asiguraţiilor. Pentru că cei mai mulţi nu vor să aştepte, merg la urgenţe şi primesc pe loc un consult şi o trimitere gratuită către un medic specialist. Dar acest lucru îngreunează şi mai mult munca personalului UPU, care în loc să se ocupe de cazurile cu adevărat grave trebuie să completeze reţete trimiteri şi alte documente pentru cazurile uşoare care ar fi putut fi rezolvate cu succes la cabinetele medicilor de familie. La polul opus cadrele medicale dau vina pe bolnavi care nu au răbdare să aştepte de când s-a început activarea cardurilor de sănătate.

Dumneavostră cum aţi proceda într-o astfel de situaţie?

Cadrele medicale de la urgenţe sunt nevoite, de ceva timp să rezolve şi cazurile uşoare care ar putea fi tratate cu succes de medicii de familie. Acest lucru le îngreunează activitatea, mai ales că numărul celor care vin direct în secţia UPU SMURD este tot mai mare a declarat medicul primar Anton Ursu. De exemplu în ultimele 20 de ore s-au prezentat 200 de cazuri iar jumătate dintre acestea nu au fost cazuri grave. Medicii de familie au gasit o explicaţie pentru acestă situaţie. De vină ar fi cardul de sănătate, dar şi pacientul care şi-a pierdut răbdarea să aştepte în faţa cabinetului medicului de familie a declarat preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Caraş-Severin Maria Preda.

Medicii de familie din Caraş-Severin au dreptul, conform legii de a decide ce pacienţi au prioritate atunci când vine vorba de un consult. În cazul în care se cunoaşte foarte bine trecutul medical al unui pacienţ medicul poate să-l programeze chiar şi peste 3-4 săptămâni. Acest lucru este perfect legal şi nu înseamnă că refuză pacientul, deorece atunci când este vorba de o situaţie gravă doctorii sunt dispuşi să-şi consulte bolnavii pe loc .

Un lucru este cerţ toţi medicii de familie din judeţ consideră ca activarea cardului naţional este o piedică în investigarea pacientului mai ales când procesul durează mai bine de 30 de minute din cauza sistemului care lasă de dorit.

Când vine vorba de programări, părerile sunt împărţite în timp ce unii au răbdare să ajungă la medicul de familie pentru a fi investigaţi, alţii aleg calea cea mai convenabilă şi merg direct la urgenţe. Indiferent dacă sunt bolnavi sau vor doar o simplă reţetă pacienţii cărăşeni vor să fie investigaţi pe loc fără să aştepte zile în şir. Dacă legislaţia va permnite acest lucru atunci secţiile de la UPU SMURD nu vor mai fi atât de aglomerate, au precizat asiguraţii.

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles