Berries of sea-buckthorn berries and medical oil

La început de toamnă, se culege cătina, iar boabele portocalii s-au dovedit a fi o mină de aur, dar nu şi pentru cărăşeni, pentru că Direcţia Silvică a judeţului nu deţine asemenea culturi în flora spontană, a precizat directorul tehnic al instituţiei, Stejărel Rotariu. La nivel industrial, cătina se recoltează în perimetrul judeţelor Buzău şi Vrancea unde se regăseşte atât în culturile specializate, cât şi în flora spontană. Cantităţile care se găsesc pe piaţa cărăşană „sunt destinate consumului direct, asemeni agriculturii de subzistenţă, încadrând recolta de cătină din judeţ în sectorul producţiei de nişă”, a spus Stejărel Rotariu. Datorită calităţilor ei, cătina este folosită în alimentaţie, dar şi în produsele farmaceutice sau cosmetice. Pentru un hectar din această specie investiţia este de aproximativ 10.000 de euro, amortizabilă în 2-3 ani, după ce apar primele fructe. Preţul de vânzare al unui kilogram de cătină se situează între 1,8 – 2 euro, am aflat de la unul din investitorii arădeni, proprietarul a 18 hectare de cultură.

directorul tehnic al Direcţiei silvice Caraş-Severin, Stejărel Rotariu: