Nestematele pământului din „Casa binelui” de la Ocna de Fier

Vă invităm astăzi în “Casa binelui” de la Ocna de Fier – primul muzeu particular de minerale estetice din țară, fondat de mineralogul Constantin Gruescu, a cărui faimă a trecut demult graniţele Banatului şi ale României. Pasionat şi autodidact, Gruescu a pus bazele muzeului  în propria locuinţă din Ocna de Fier în anul 1954.

Adunând cu pasiune toată viaţa, a strâns o colecţie unică de „nestemate ale Banatului Montan”, în special din minele de la Ocna de Fier, Sasca Montană, Ruschiţa şi Moldova Nouă şi o mulţime de poveşti.

Vedeta expoziţiei este Macla Gruescu – unică în lume, descoperită de mineralog în 1972 şi care i-a adus recunoaşterea internaţională.

Macla Gruescu

O altă atracţie este cuarţul roz de ocna de Fier, care alături de două ametiste violet şi un citrin galben întregesc paleta coloristică a „buchetului de flori de mină”. Fiecare exponat are o poveste, cum este cea a cuarţului din trei generaţii cu puteri vindecătoare. Venerabilul colecţionar spune că dacă te apropii cu mâinile la câţiva centimetri de acest cristal simţi o răcoare, apoi nişte înţepături – prin energia pozitivă pe care o emană. Dacă în acest moment îţi pui o dorinţă, ea se va îndeplini.

De frumuseţea florilor de mină a fost fascinată şi regina Beatrix a Olandei. Conform protocolului, Majestatea Sa trebuia să zăbovească doar 3 minute în expoziţia organizată special de Constantin Gruescu la Timişoara. Frumuseţea nestematelor a vrăjit-o pe regină, care a stat şi le-a admirat timp de o oră. La final a primit din partea colecţionarului un cuarţ roz de la ocna de Fier. Drept mulţumire, Beatrix i-a trimis o carte cu istoria Casei Regale şi o fotografie cu autograful ei în ramă de piele.

Spre deosebire de regina Olandei, Elena Ceauşescu a făcut o criză de isterie şi a trimis înapoi bolul cu un cuarţ roz. De fapt, energia benefică a pietrei a respins caracterul malefic al Elenei Ceauşescu.

Mineral pentru Elena Ceausescu

Stând lângă pietrele limpezite de timp ale celui mai mare colecţionar din România, tehnicianul minier Constantin Gruescu, vă veţi simţi mai tineri, mai curaţi, mai sănătoşi, iar după un timp, cu siguranţă vi se va face dor de cristale şi veţi reveni.

 

Indicaţii de orientare:

Cele mai citite

Related Articles