Iosif Secăşan

Ora 12.00

Senatorul Iosif Secăşan este cercetat în dosarul în care medicul Sebastian Telbis din Reşiţa este acuzat pentru eliberarea unor dosare de pensionare pe caz de boală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus astăzi efectuarea urmăririi penale faţă de inculpatul Sebastian Telbis, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei  de Pensii Caraş-Severin, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de luare de mită, Iosif Secăşan senator,  membru al Parlamentului României,  în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită şi complicitate la infracțiunea de luare de mită şi Iova Moza  în sarcina căruia s-a reținut  infracţiunea de dare de mită.

Potrivit DNA „Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale arată că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie 2014, suspectul Iosif Secăşan, senator,  membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României,  i-a solicitat suspectului Sebastian Telbis, medic,  şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei  de Pensii Caraş-Severin,  încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza,  de profesie pădurar.

Senatorul Iosif Secăşan a solicitat medicului  Sebastian Telbis să îl ajute pe suspectul Iova Moza cu decizia de pensionare. Medicul a precizat că într-o primă fază,  mai precis pentru șase luni,  va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate,  întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti.

Ulterior discuţiei dintre cei doi,  Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale,  respectiv pe Iova Moza,  context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat de îndată  de  medicul Sebastian Telbis.

După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul,  Iosif Secăşan  în prezenţa lui Sebastian Telbis,  a verificat conţinutul plicului observând că era vorba de o sumă de bani.

Ulterior,  la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a luat din plic  suma de bani neprecizată.

Există însă date și indicii rezonabile obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale potrivit cărora, suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro.

Celor trei persoane  li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307  Cod de Procedură Penală.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI, iar în acest moment toţi suspecţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, precizează DNA în comunicatul de presă transmis.

Ora 11.00

Senatorul de Caraş-Severin Iosif  Secăşan este audiat astăzi de DNA. Acesta este suspectat de complicitate la dare de mită. Procurorii DNA spun că parlamentarul şi-ar fi ajutat un apropiat să se pensioneze fără a avea toate actele necesare şi fără a îndeplini toate cerinţele necesare.
Se presupune că Iosif Secăşan a negociat o şpagă de 200 de euro pentru ca o persoană să se poată pensiona anticipat.
Procurorii DNA vor stabili dacă acesta va fi pus sub învinuire, sau nu. Iosif Secăşan este preşedintele Comisiei pentru sănătate publică. Faptele sale nu au legătură însă cu activitatea parlamentară.

Vom reveni cu informaţii.

Sursa foto: senat.ro

2 COMENTARII

 1. In mod categoric, Doctorul Secasan nu este inger si asemeni majoritatii medicilor a primit in repetate randuri si multi bani/”cadouri”, pe langa salariile, de altfel, meritate!
  Pe „vremuri”, nobila profesie de medic era imbratisata de cei daruiti (de Dumnezeu) cu har si dragoste adevarata fata de bolnavi! Provenind din familii suficient de bogate pentru a nu fi interesati in primul rand de bani, de „mita”, medicii isi exercitau profesia si aveau si rezultate remarcabile in cercetare/dezvoltare!
  Societatea de azi este contaminata de boala coruptiei generalizata si, din pacate, etica, morala, onoarea, devotamentul fata de o cauza sunt tot mai des absente!
  Cati dintre bugetari pot spune ca fac bine semenilor „pe gratis”, cati dintre semenii nostri traiesc muncind cinstit si nu au acceptat niciodata ceva, „o atentie” ca sa puna o vorba buna, sa faciliteze „ceva”, sa faca „lobby” ??!
  U.E. nu ne poate obliga sa fim cinstiti sau corecti, acest lucru trebuie „reinvatat”, odata cu generatiile ce vor veni!
  „Zodia cancerului”, semnul sub care traim si nu facem mare lucru sa schimbam lucrurile! Dar oare ce am putea noi face?! In afara, evident, de a refuza sa ne „amestecam” cu ei, asa cum untdelemnul nu se amesteca cu apa….

 2. Doctorul Secasan nu merita sa fie tarat intru-un asemnea scandal.Sunt sigur ca lucrurile se vor clarifica,in final.Capul su, Doctore! Este doar o masinatie a dusmanilor politici!

Comments are closed.