S-au închis cabinetele stomatologice! Ce facem dacă avem dureri de dinţi? Răspunsul vine de la preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraş-Severin, Raluca Soran!

Conform ordonanţei militare care a intrat în vigoare, s-au închis şi cabinetele stomatologice!

În Caraş-Severin, de exemplu medicii dentişti s-au conformat şi fie la nevoie dau sfaturi pacienţilor prin telefon, fie cei cu probleme ce nu mai suportă amânare sunt rugaţi să meargă la urgenţe stomatologice la Timişoara. ”Din păcate în judeţul nostru încă nu avem urgenţe stomatologice iar în secţia UPU din cadrul Spitalul Judeţean din Reşiţa, în această perioadă sunt tratate doar cazurile grave, tocmai pentru a limita infecţia cu COVID-19”, după cum afirma în urmă cu câteva zile medicul Emil Bunda.

La ce concluzie a ajuns preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraş-Severin, Raluca Soran, în urma acestei ordonanţe?

“Salutăm decizia domnului ministru Vela pentru această măsură. Eu oricum am dovada zecilor de mailuri pe care mi le-au trimis colegii din judeţ care mi-au semnalat că îşi închid activitatea pentru o vreme, deoarece suntem în imposibilitatea de a asigura o asistenţă medicală care să nu ne pericliteze şi pe noi dar mai ales pacienţii, specificul profesiei noastre este acela de a face bine….Nu prea avem soluţii deorece urgenţele stomatologice pot fi acordate doar în anumite condiţii, pentru că dacă nu se respectă aceste condiţii, noi putem fi cei care să contaminăm foarte mulţi oameni în jurul nostru. Deci, pentru a asigura o urgenţă trebuie ca noi să avem un echipament corespunzător pe care la ora actuală nu-l găsim nici măcar să-l cumpăram, nici vorbă să-l avem în cabinet. Să zicem că halate, mănuşi de unică folosinţă, ochelari de protecţie avem… dar ne trebuie masca M5 sau FFP2 şi nu avem de unde să le procurăm. În acelaşi timp, după fiecare pacient trebuie făcută nebulizarea cabinetului. După nebulizare se mai aşteaptă 2-4 ore până în momentul în care mai poţi face un pacient, ori aşa ceva nu există, nebulizatoare ştim doar că există, cum să le procurăm, dacă activitatea cabinetului este închisă? Cu ce bani ne asigurăm aceste investiţii? Pe scurt, la nivel naţional pacienţii se vor adresa unităţilor UPU-stomatologice, dar nu e valabil pentru judeţul Caraş-Severin deoarece nu avem urgenţe stomatologice. Pacienţii mei au numărul meu de telefon, în aceste condiţii putem să dăm sfaturi prin telefon, durerea se tratează şi prin telefon, nu avem ce face, în rest cel mai apropiat serviciu UPU pentru probleme stomatologice se află la Timişoara. Asta e situaţia, tragică atât pentru noi cât şi pentru pacienţi. Eu sunt alături de pacienţi, dar şi de colegii mei şi în această situaţie este important să ne protejăm ca să trecem cu bine peste această perioadă”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraş-Severin, Raluca Soran.

În Caraş-Severin, la ora actuală avem peste 150 de medici stomatologi.

De același autor

Related Articles