Guvernul ia în calcul închiderea Centrelor Sportive Naţionale. Pregătirea loturilor olimpice, incertă

53

Guvernul ia în calcul închiderea Centrelor Sportive Naţionale, fapt ce va duce la sistarea pregătirii loturilor olimpice în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au declarat pentru AGERPRES surse din mediul sportiv.

Închiderea tuturor bazelor de pe teritoriul României, în vederea combaterii răspândirii virusului COVID-19, urmează a fi luată în cursul zilei de joi.

“Există această variantă şi se va întâmpla cel mai probabil azi. COSR şi ministrul Ionuţ Stroe au încercat să le susţină interesul, dar nu s-a primit acceptul. Cel mai probabil complexurile sportive naţionale se vor închide şi pregătirea sportivilor din loturile olimpice va fi sistată”, au declarat sursele menţionate.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis miercuri autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma deciziei luate împreună cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu ceilalţi preşedinţi ai comitetelor olimpice naţionale europene, privind continuarea antrenamentelor sportivilor.

Conform sursei menţionate, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a încercat să susţină ideea continuării pregătirii sportivilor în condiţii speciale, de carantină, dar a primit un răspuns negativ din partea comisiei formate din experţi epidemiologi, care au considerat că riscul de contaminare este ridicat chiar şi în condiţiile propuse.

Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie. Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.

În prezent, tot mai multe voci din lumea sportului au început să se pronunţe pentru amânarea sau anularea Olimpiadei de vară de la Tokyo pe motivul răspândirii coronavirusului, deşi Comitetul Internaţional Olimpic şi Comitetul de organizare a JO 2020 susţin că nu se impune o astfel de decizie.

Forul olimpic mondial, care a organizat miercuri o teleconferinţă cu responsabilii comitetelor olimpice naţionale, a repetat marţi angajamentul său de a organiza Olimpiada din capitala Japoniei în perioada 24 iulie-9 august, îndemnându-i pe sportivi să îşi continue pregătirile, în ciuda creşterii speculaţiilor referitoare la impactul virusului asupra Jocurilor.

sursa foto: Agerpres.ro