Nadia Comăneci, Cristina Neagu, Marian Drăgulescu și alți campioni transmit mesaje de încurajare românilor

236

Foşti şi actuali campioni olimpici, mondiali şi europeni precum Nadia Comăneci, Cristina Neagu, Mihai Covaliu, Gabriela Szabo, Marian Drăgulescu, Elizabeta Samara sau Ionela Cozmiuc au transmis în ultima perioadă mesaje prin care îi încurajează pe români să rămână în case şi să respecte indicaţiile autorităţilor în contextul pandemiei de coronavirus.

Multipla campioană olimpică la gimnastică Nadia Comăneci îndeamnă pe oameni la responsabilitate socială în această perioadă. “Acum este un moment extrem de important şi fiecare dintre noi avem o mare responsabilitate faţă de noi, faţă de familie, faţă de cei dragi şi faţă de cei din jurul nostru. Trebuie să ne spălăm foarte des şi foarte bine pe mâini şi să evităm locurile aglomerate. Doar împreună putem combate acest virus. Vă doresc multă, multă sănătate”, a afirmat Nadia Comăneci pe contul oficial de Instagram al COSR.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, este convins că omenirea poate câştiga lupta cu pandemia de coronavirus şi le transmite românilor să stea cât mai mult timp în case. “Ţine de noi să câştigăm şi această luptă. Trebuie să respectăm regulile, să fim calmi să dăm dovadă că suntem responsabili pentru noi, familiile noastre şi pentru cei dragi. Spălaţi-vă des pe mâini, evitaţi locurile aglomerate. Şi eu stau acasă, fac exerciţii fizice şi lucrez. Sunt responsabil. Mă gândesc la Jocurile Olimpice şi la voi. Hai România!”, a fost mesajul transmis de Covaliu prin intermediul paginii de Instagram a instituţiei pe care o conduce.

Câştigătoare a Ligii Campionilor la handbal şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial şi European, Cristina Neagu, afirmă că în această perioadă se pregăteşte acasă şi îi îndeamnă pe cetăţeni să facă acelaşi lucru deoarece “sportul ne păstrează sănătoşi”.

“Coronavirusul ne afectează pe toţi, inclusiv pe noi, sportivii. Echipa de handbal CSM Bucureşti este alături de voi şi vrem ca mesajul nostru de prevenţie să ajungă la cât mai mulţi oameni. Respectaţi regulile de bază: spălaţi-vă des pe mâini şi evitaţi ieşirile în mulţime. Aveţi grijă de voi şi de cei dragi. Iar după ce vom trece sănătoşi şi de această etapă e important să facem mişcare. Pentru că sportul ne păstrează sănătoşi. În această perioadă eu mă antrenez acasă. Recomandarea specialiştilor este să ieşim din casă cât mai puţin posibil. Împreună putem învinge acest virus. Sper să ne revedem curând, aveţi grijă de voi”, a spus Neagu.

Marian Drăgulescu, multiplu medaliat olimpic, mondial şi european la gimnastică, afirmă că răspândirea virusului poate fi combătută numai prin unitate: “Salutare, dragi români. Haideţi să lăsăm panica de o parte şi să ne mobilizăm ca să combatem răspândirea acestui virus pentru noi, pentru părinţii noştri, pentru copiii noştri. Haideţi să urmăm toate instrucţiunile specialiştilor şi să oprim răspândirea acestui virus. Numai bine!”

Gimnasta Larisa Iordache este de asemenea încrezătoare că România poate trece peste această perioadă dificilă. “A venit momentul în care avem nevoie mai mult ca niciodată unii de ceilalţi. Trebuie să rămânem sănătoşi, să avem grijă de noi şi de cei din jurul nostru. Să ne spălăm cât de des putem pe mâini, să mâncăm sănătos şi să facem sport. Nu uitaţi că împreună putem să învingem acest virus. Vă doresc multă sănătate, aveţi grijă de voi”, a menţionat Larisa Iordache.

Vicecampioana mondială şi principala speranţă a luptelor româneşti la o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Alina Vuc, a transmis la rândul ei un mesaj de încurajare: “Respectă-ţi familia, respectă-ţi prietenii şi pe toţi cei din jur. Stai în casă, antrenează-te în orice condiţii. Fii responsabil, eu sunt! Hai România!”

Singura campioană olimpică a judoului românesc, Alina Dumitru, a postat pe un site de socializare un clip video alături de băieţelul său în vârstă de aproape 4 ani, Ianis. “Noi ţinem cont de sfaturile autorităţilor de a sta în casă. Vrem să ne bucurăm de timpul petrecut alături de cel mic şi vrem să îi oferim cât mai multe activităţi ca să nu se plictisească”, a declarat Alina Dumitru.

Fosta campioană olimpică, Gabriela Szabo, le-a transmis românilor să respecte întrutotul recomandările autorităţilor: “Igiena este foarte importantă pentru noi toţi, indiferent de vârstă sau statut social, nu doar acum în această perioadă specială, ci în viaţa de zi cu zi. Mă alătur acestei campanii şi vă încurajez să ţineţi cont de toate mesajele transmise de autorităţi, care pot preveni îmbolnăvirea noastră, a prietenilor noştri şi a celor dragi nouă. Bucuraţi-vă de timpul liber alături de copii şi povestiţi-le despre importanţa sportului în viaţa fiecăruia dintre noi”.

Septupla campioană europeană la tenis de masă Elizabeta Samara a afirmat că respectă indicaţiile autorităţilor în contextul pandemiei de coronavirus. “Salut, prieteni. Este pentru prima dată când trăiesc aşa ceva. Este o situaţie neobişnuită. Ascult sfatul celor care ne îndeamnă să stăm în casă şi încerc să iau lucrurile pas cu pas. Voi avea timp şi de alte medalii, cu siguranţă, dar până atunci încerc să mă antrenez mai mult fizic şi în sală atât cât este permis. Să ne vedem cu bine la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a menţionat ea.

Jucătoarea de tenis Raluca Olaru le-a transmis românilor să se izoleze social pentru a-şi proteja părinţii şi bunicii. “Sunt fericită că am putut să mă întorc acasă de câteva zile şi de când am venit #stauincasa. Cifrele şi evenimentele din ultima săptămână ar trebui să fie un wake-up call (n.r. – semnal de alarmă) pentru noi toţi şi să realizăm că fiecare dintre noi avem o alegere de făcut zilnic. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să oprim răspândirea virusului. Prin respectarea indicaţiilor experţilor: să ne izolăm social pe cât posibil, să facem doar drumuri absolut necesare (luat mâncare de exemplu) şi să avem grijă să stăm la o distanţă cât mai mare de ceilalţi şi bineînţeles de bază – să ne spălăm des pe mâini. Gândiţi-vă la părinţii voştri, la bunicii voştri şi la toate persoanele dragi. Acţiunile noastre din următoarea perioadă vor avea un mare impact asupra întregii lumi. Haideţi să trecem prin asta împreună, dar totodată de la distanţă”, a precizat Olaru.

Dubla campioană mondială la canotaj Ionela Cozmiuc îi îndeamnă pe români să se spele des pe mâini şi să evite în această perioadă locurile aglomerate: “Ţine de noi să câştigăm această luptă. Trebuie să demonstrăm că suntem responsabili pentru noi, pentru familiile noastre, pentru toţi cei dragi. Străbunicii noştri au fost trimişi la război pentru ca nouă să ne fie mai bine. Noi suntem rugaţi să stăm în casă. Fiţi responsabili, spălaţi-vă des pe mâini şi evitaţi locurile aglomerate. Eu mă pregătesc în continuare pentru Jocurile Olimpice. Mă antrenez izolat, departe de restul lumii. Îi provoc pe ceilalţi sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 să facă la fel. Hai România!”

Colega ei din barca de dublu vâsle categorie uşoară, Gianina Beleagă, a explicat că toţi canotorii din loturile naţionale se pregătesc la Complexul Sportiv Naţional Snagov şi evită interacţiunea cu persoanele din afară. “Vreau să fac un mic update despre ceea ce se întâmplă cu lotul olimpic de canotaj în această perioadă. Nu ne-am izolat din cauza fricii. Frica şi isteria s-au dovedit a fi mult mai dăunătoare decât virusul în sine. Noi am hotărât să stăm departe de interacţiunea cu lumea din afara bazei sportive doar pentru a nu fi un vector pentru acest COVID-19. Este o izolare socială, nu o carantină. Este iresponsabil să ne bazăm pe faptul că suntem tineri şi sănătoşi să şi spunem că nu avem treabă cu virusul ăsta. Am dezinfectat tot ce se putea dezinfecta şi toţi suntem atenţi la igiena personală. Toţi trebuie să fim responsabili de acţiunile noastre şi să nu periclităm sănătatea noastră şi a celor din jur. Din păcate multe competiţii s-au anulat, iar zvonurile despre o potenţială amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo au ajuns şi la urechile noastre. Dar noi nu putem decât să ne antrenăm la fel de sârguincios ca până acum”, a afirmat Gianina Beleagă.

Handbalista Denisa Dedu consideră că sănătatea trebuie să fie pe primul loc şi a făcut un apel la oameni să stea cât mai mult timp în case. “Trecem printr-o perioadă dificilă, iar acest virus ne afectează şi pe noi, sportivii… Toate competiţiile s-au amânat, dar în momentul asta, sănătatea este pe primul loc! Să petrecem cât mai mult timp în casă, să avem grijă de noi şi de cei dragi nouă. Să ne revedem curând, sănătoşi, în teren”, a scris jucătoarea pe contul său de Instagram.

Fosta handbalistă Narcisa Lecuşanu apreciază că omenirea traversează o perioadă dificilă şi îndeamnă oamenii să respecte indicaţiile autorităţilor: “Traversăm o perioadă foarte grea, coronavirusul face ravagii în toată lumea şi de aceea cred că este cel mai oportun moment să respectăm absolut toate recomandările autorităţilor pentru a ne simţi protejaţi şi ocrotiţi de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Sănătatea este mai presus de toate. Multă sănătate tuturor”, scrie Agerpres.ro