Pianista Dana Ciocârlie şi dirijorul Frédéric Chaslin, concert extraordinar la Sala Radio

Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentală, rar interpretată în România: Simfonia nr. 2 pentru pian şi orchestră – The Age of Anxiety, creaţie a marelui compozitor şi dirijor american Leonard Bernstein. Vineri, 6 martie (ora 19:00), partitura lui Bernstein va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio, cu participarea a doi invitaţi speciali – dirijorul francez Frédéric Chaslin şi pianista Dana Ciocârlie.

În prima parte a concertului veţi asculta Simfonia a 4-a, creată de Beethoven în 1806. Lucrarea a fost cântată prima oară în martie 1807 la reşedinţa prinţului Lobkowitz şi, un an mai târziu, a avut loc premiera publică la Burgtheater, Viena. Ea a fost creată la rugămintea contelui Franz von Oppersdorf, care i-a propus lui Beethoven o sumă considerabilă pentru a compune o nouă simfonie.

Aplaudat în România în 2018 în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio RadiRo, Frédéric Chaslin este un artist complex, plurivalent. Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, născut la Paris, a studiat la conservatorul din oraşul natal şi la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim. Cea mai recentă creaţie a sa, opera Monte Cristo, compusă la cererea lui Placido Domingo pentru opera din Los Angeles, se interpretează începând din 2019.

Frédéric Chaslin a fost director muzical al Operei din Rouen (Franţa), al Teatrului Naţional din Mannheim (Germania), al Operei din Santa Fe (SUA) şi al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, cariera sa internaţională fiind dedicată în egală măsură operei şi muzicii simfonice. A fost invitatul unor festivaluri marcante şi a dirijat la pupitrul marilor teatre lirice din New York, Berlin, München, Leipzig, Madrid, Barcelona, Roma, Veneţia, din Scoţia şi Ţara Galilor. A dirijat în egală măsură orchestre simfonice din Franţa, Austria, Germania ş.a. Dirijorul francez stăpâneşte un repertoriu extrem de variat şi acordă o atenţie deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiţii mondiale. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără câteva opere, Suita Chagall pentru orchestră şi Dansul Divei din muzica binecunoscutului film Al cincilea element.

Evenimentul va prilejui şi reîntâlnirea publicului cu apreciata pianistă Dana Ciocârlie, stabilită în Franţa. În 2018, Dana Ciocârlie a făcut parte dintre cei trei finalişti nominalizaţi la Victoires de la Musique Classique – premiu anual acordat în Franţa pentru performanţă în muzica clasică. Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a iniţiat în jurul Integralei pentru pian, ce poartă semnătura lui Robert Schumann, înregistrată în perioada 2012 – 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susţinute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. În octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susţinut pe scena Teatrului Champs Élysées un concert dedicat integral lui Robert Schumann.

Profesor la Şcoala Normală de Muzică Alfred Cortot din Paris şi profesor de muzică de cameră la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Lyon, pianista Dana Ciocârlie a primit, în 2017, titlul de Artist Yamaha din partea Yamaha Music Europe.

Dana Ciocârlie a studiat la Bucureşti şi la Paris şi talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii internaţionale la competiţii de prestigiu. Numeroasele sale recitaluri sau concerte cu orchestră au purtat-o pe toate meridianele lumii: în SUA, Canada, Japonia, China, Hong Kong, Germania, Elveţia, Spania, Belgia, Italia, Olanda, România. În Franţa a fost aplaudată la Paris: Radio France, Muzeul Orsay, Auditoriumul Louvre, Teatrul Champs Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord ş.a., dar şi la Operele din Lyon şi din Dijon, Sala Molière din Lyon, Teatrul Naţional La Criée din Marsilia etc.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles