[UPDATE ]

În urma producerii accidentului din 25 februarie, când pe str. Mihai Viteazu, în spatele unui bloc din Moldova Noua, a fost reclamată prezenţa unor biluţe dintr-o substanţă care părea a fi mercur, din proprie iniţiativă, una dintre locatarele blocului, a efectuat un set de analize pentru dânsa şi fiul ei, pentru a determina concentraţia de mercur din organisme. Analizele au fost recoltate în judeţul Mehedinţi iar efectuarea lor a fost realizată de către o clinică din Germania. Ambele persoane, sunt în prezent internate la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, deoarece au avut valori peste limita normală, fiindu-le administrată medicaţia specifică.

Directorul executiv al DSP Caraş-Severin, Danilă Miloş a purtat discuţii cu dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Louis Ţurcanu despre rezultatele analizelor şi semnificaţia medicală a acestora. Conducerea DSP a luat legătura şi cu dr. Radu Alexandru Macovei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, acesta confirmând că se impun analize medicale pentru toţi locatarii scării de bloc. În acest context, a fost contactată Bioclinica Timişoara, care va sprijini aceasta acţiune, punând la dispoziţia DSP Caraş Severin, kiturile de recoltare specifice, iar mâine, 6 martie 2020, vor fi recoltate probele.

Având în vedere ca analizele respective nu sunt decontate de către CJAS Caraş-Severin, autoritatea locală va susţine contravaloarea acestora iar testarea cetăţenilor din imobilul afectat se va realiza cu sprijinul Spitalului Orăşenesc Moldova Nouă, la sediul instituţiei medicale.

***

[UPDATE] Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin instrumentează incidentul cu mercur, produs în seara de marţi, 25 februarie în apropierea unui bloc de locuinţe din Moldova Nouă, precum şi poluarea cu metale grele identificate în staţia de epurare a municipiului Reşiţa.

Comisarul şef Senina Dreve, a transmis pentru Radio Reşiţa că, momentan în ambele cazuri, se fac cercetări împreună cu ISU şi Poliţia pentru aflarea cu exactitate a împrejurărilor în care au avut loc faptele şi identificarea posibililor autori.

***

Marţi, 25. 02.2020 Alertă la un bloc din Moldova Nouă, după ce în apropierea imobilului s-a găsit o substanţă necunoscută.

În jurul orei 17.30 a fost anunţată o posibilă scurgere cu substanţă necunoscută, în apropierea unui bloc de locuinţe din oraşul Moldova Nouă. A fost anunţată Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, care au trimis echipe la faţa locului.

Echipajul de protecţie biologică, chimică şi radiaţii nucleare din cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa a efectuat cercetări cu privire la substanţa găsită. La primele investigaţii, s-a constatat că ar fi vorba de mercur. La faţa locului s-a aflat şi un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere şi un echipaj al IPJ.

Se pare că substanţa s-ar fi scurs de la uscătoria blocului aflată la etajul superior până la parterul blocului. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor pe perioada cercetărilor.

Poliţiştii au constatat că în data de 15 februarie, un tânăr de 21 de ani din Moldova Nouă ar fi vărsat din greșeală o sticlă din plastic de aproximativ 700 ml, în care se afla o substanță necunoscută.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de traficul de produse sau substanțe toxice și se continuă cercetările