[FOTO] Mihalik Kalman comemorat la Oraviţa

463

Asociaţia culturală “Platanus” din Reşiţa l-a comemorat pe compozitorul şi medicului Mihalik Kalman din Oraviţa, cunoscut drept autorul imnului secuiesc.

Mihalik Kálmán (*1896  21 februarie Oravița – +Szeged, 1922 6 septembrie) doctor și compozitor. Mama lui Mihalik Kálmán era o femeie secuiească din Csík, tatăl lui fiind din orașului Košice. A studiat liceul și școala medicală la Cluj-Napoca. A absolvit Liceul Piarist din Cluj-Napoca. A devenit student la Facultatea de Medicină a Universității din Cluj-Napoca, dar studiile i-au fost întrerupte, deoarece a luptat pe frontal timp de doi ani (conform unor surse) în timpul Primului Război Mondial. În 1918 s-a mutat la Budapesta și apoi la Szeged în 1920 cu Universitatea din Cluj-Napoca. A devenit medic și a lucrat ca asistent didactic cu profesorul Reinbold. Avea doar 26 de ani când a murit de febră tifoidă. A fost înmormântat la Szeged. Mormântul este situat lângă vechea intrare a cimitirului din centrul oraşului. În Szeged, în 1921, a compus melodia Imnului Secuiesc (Imnul Transilvaniei), scrisă de Csanády György. Piesa a devenit al doilea imn al populației secuie-ungare din Transilvania.

Asociația “PLATANUS” din Reșița, în anul 2015 a inaugurat o placă comemorativă pe frontispiciul casei în care s-a născut din Oravița.

Sursa foto: Fazakas Iuliu