“Ora magică” implementată cu succes la Spitalul Judeţean din Reşiţa. Cadrele medicale sprijină mămicile să alăpteze!

La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, se derulează în această perioadă, în premieră pentru judeţul Caraş- Severin, Programul Magia Maternităţii.

Programul implementat în judeţul Caraş-Severin de Asociaţia ProMAMA şi accesat cu succes în toamna anului trecut, de maternitatea Spitalului Judeţean Reşiţa, presupune alinierea protocoalelor de îngrijire a nou-născutului la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi constă în două zile de training, teoretic şi practic, pentru personalul medical din cadrul secţiilor Obstetrica-Ginecologie şi Neonatologie.

Temele abordate pe parcursul celor două zile de curs au privit: alăptarea, nevoile cuplului mamă – copil în perioada imediată postpartum și „Ora Magică“, procedură ce se dorește a fi implementată și la nivelul Spitalului județean.

 „Ora Magică“ presupune așezarea nou-născutului, venit la termen și sănătos, la pieptul mamei, piele pe piele, imediat după naștere, și lăsat acolo, în contact neîntrerupt, pentru o oră.

Promotorii acestei proceduri susțin că „Ora Magică“ aduce beneficii nu doar nou-născutului, ci și mamei. „Nou-născuții așezați imediat pe pielea mamei își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac, au risc scăzut de hipoglicemie, plâng mai puțin și inițiază precoce și cu succes alăptarea. Pentru mame, procedura scade riscul de hemoragie postpartum, frison, crește eficiența în lactație și scade nivelul de stres matern“, precizează Sorana Mureșan, specialist procedură „Ora Magică“.

Totodată, personalul medical din cadrul Secției Neonatologie dorește creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân.

„Deși suntem o maternitate mică, personalul medical dorește să se implice cât mai mult în îmbunătățirea relației mamă – nou-născut, creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân, și scăderea ratei abandonului“, a declarat Alina Ursaciuc, medic specialist în cadrul secției Neonatologie. Aceste cursuri erau mai mult decât necesare, sustine şi medicul Lorenţa Cojocaru, cea care a precizat cu fermitate că beneficiile alăptării sunt extrem de importante atât pentru bebeluş cât şi pentru mamă. “Colegele mele sper că se bucură de acest curs şi sper că se vor implica şi mai mult pentru ca mămicile să plece din spital mulţumite”, a mai adăugat medicul.

Dar cele mai fericite au fost tinerele mămici care au îmbrăţişat rapid această metodă. Cosmina, de exemplu a născut ieri si fiind la a doua naştere sustine că legatura creată în această ora între ea şi copil chiar a fost magică.

Nou-nascutii asezati imediat pe pielea mamei îsi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, au risc scazut de hipoglicemie, plâng mai putin si iniţiază precoce şi cu succes alăptarea.

Cele mai citite

Related Articles