Parchetul de pe lânga Tribunalul Caras-Severin si-a facut public bilantul de activitate pe anul 2019. Conform cifrelor prezentate de conducătorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caras-Severin, prim-procurorul Laura Iancu, pe parcursul anului trecut activitatea procurorilor a înregistrat o crestere fată de anul 2018, în contextul unui deficit de personal de 50%.

Parchetul Tribunalului Caraş-Severin si unităţile subordonate au soluţionat în anul 2019 un număr de 6847 de dosare penale, în creştere cu 15,46% faţă de anul 2018. O creştere de 21,86% este şi în cazul numărului de rechizitorii înregistrate în anul 2019 faţă de anul precedenţ de la 526 de rechizitorii în 2018, la 641 în 2019. De asemenea au fost întocmite 16 dosare de evaziune fiscală şi unul pentru acte de corupţie, soluţionat chiar de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caras-Severin, Laura Gabriela Iancu. De asemenea, pe rolul Parchetului Tribunalului Caraș-Severin a existat trei acorduri de recunoaștere a vinovăției, 340 de soluții de clasare a dosarelor penale și 442 de soluții de renunțare la urmărire penală și 600 de dosare de reunire.

Totodată magistrații au preluat anul trecut de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, 224 de dosare iar din teritoriu, de la parchetele de pe raza de competență a Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, alte 240 de dosare penale, fiind soluționate până în prezent 190 dintre acestea. De semnalat operativitatea instrumentării dosarelor într-un procentaj de 82%, în condițiile unui deficit semnificativ al schemei de personal. Pe parcursul anului 2019 au fost arestați 7 inculpați, dintre care 3 minori. Nu au existat cazuri de arestați care nu au fost trimiși în judecată, fiind consemnate 16 cazuri de  restituire la procurori către organele de poliție. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă este condus din luna decembrie de procurorul timisorean, Mihai Dobre, după cum a afirmat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Caras-Severin, Laura Iancu.

Sergiu TABAN