România ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de 10,1 miliarde euro în cadrul Pactului ecologic european

România se numără printre principalii beneficiari ai Mecanismului pentru o tranziţie justă, destinat să ajute Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, potrivit estimărilor Comisiei Europene care au fost prezentate statelor membre UE, susţine Bloomberg.

Potrivit estimărilor preliminare, Polonia ar urma să fie principalul beneficiar al Mecanismului pentru o tranziţie justă, în condiţiile în care ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmează  Germania, cu investiţii de 13,4 miliarde de euro, România cu 10,1 miliarde de euro şi Cehia cu 7,8 miliarde de euro, scrie Bloomberg News.

Mecanismul pentru o tranziţie justă dispune de pachet de sprijin financiar şi practic în valoare de cel puţin 100 de miliarde de euro. Polonia, ţară care se bazează pe cărbune pentru mai mult de 80% din producţia sa de electricitate, ar urma să beneficieze de mai mult de un sfert din investiţiile totale.

“Invităm statele membre să identifice regiunile care au nevoie de banii şi de sprijinul nostru practic şi de asemenea să lucreze cu Comisia la un plan concret de schimbare”, a declarat marţi vicepreşedintele executiv al CE pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, cu ocazia prezentării Mecanismului pentru o tranziţie justă.

Planul de investiţii pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE şi va crea un cadru favorabil care să faciliteze şi să stimuleze investiţiile publice şi private necesare pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă şi incluzivă. Venind în completarea altor iniţiative anunţate în cadrul Pactului ecologic, planul se bazează pe trei dimensiuni – finanţare, facilitare şi sprijin practic.

În privinţa finanţării, se doreşte mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiţii durabile. Cea mai mare proporţie de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acţiuni climatice şi de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiţii.

Referitor la facilitare, este avută în vedere oferirea de stimulente pentru deblocarea şi redirecţionarea investiţiilor publice şi private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasând resursele financiare durabile în centrul sistemului financiar, şi va facilita realizarea de investiţii durabile de către autorităţile publice, încurajând “înverzirea” bugetului şi achiziţiile publice ecologice şi concepând modalităţi de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranziţia justă.

Mecanismul pentru o tranziţie justă este un instrument-cheie creat pentru a se asigura că tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil şi că nimeni nu este lăsat în urmă. Deşi toate regiunile vor avea nevoie de finanţare, iar Planul de investiţii pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigură un sprijin ţintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puţin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socio-economic al tranziţiei. Mecanismul va crea investiţiile necesare pentru a ajuta lucrătorii şi comunităţile care se bazează pe lanţul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contribuţia substanţială de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante în mod direct pentru tranziţie. AGERPRES

De același autor

Related Articles