MApN: 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocati temporar într-o altă bază a coalitiei

157
Irak

Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Nationale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire si consiliere efectuate de militarii români dislocati în Irak.

Astfel, pentru asigurarea sigurantei personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocati temporar într-o altă bază a coalitiei.

Misiunile militarilor români se axau pe activităti de pregătire si formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării si din alte institutii responsabile pentru reformarea sectorului de securitate si cresterea capacitătii operationale a Fortelor Armate ale Republicii Irak.

Decizia României este în deplină concordantă cu pozitia aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, si, în functie de evolutia situatiei din zonă, militarii români sunt pregătiti să îsi reia misiunile.

România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului international, atât în format aliaţ cât si alături de partenerii din cadrul Coalitiei Globale anti-ISIS.

Biroul de presă al MApN

Foto: Fortele Terestre Române