Doi mari violoncelişti români, Marin Cazacu şi Răzvan Suma, interpretează Vivaldi şi Händel la Sala Radio

Doi dintre cei mai mari violoncelişti români, Marin Cazacu şi Răzvan Suma, a căror întâlnire profesională a dat naştere unei frumoase relaţii mentor-discipol, se vor regăsi pe scena Sălii Radio miercuri, 18 decembrie (ora 19:00), într-un concert prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Ferenc Gabor. Absolvent al studiilor de dirijat la Academia de muzică Hanns Eisler din Berlin, Ferenc Gábor a dirijat în toată lumea, la pupitrul unor mari orchestre şi ansambluri de operă.

Cei doi vor interpreta pe scena Sălii Radio două partituri superbe ale barocului muzical: Concertele pentru două violoncele şi orchestră semnate de Händel şi Vivaldi. Seara va debuta cu Trei piese pentru orchestră de coarde, lucrare ce aparţine unuia dintre marii muzicieni români ai secolului XX: compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 50 de ani.

Evenimentul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 1, creaţie a lui Beethoven, un preambul la suita de evenimente speciale pe care Orchestrele şi Corurile Radio România le vor oferi spectatorilor în 2020, moment aniversar marcat internaţional de împlinirea a 250 de ani de la naşterea marelui creator.

Născut in România, Ferenc Gábor a studiat viola la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi şi-a continuat apoi studiile la Tel-Aviv. Între 1986 şi 1994, a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci prim violist la Konzerthausorchester Berlin. Printre ansamblurile pe care le-a dirijat se numără: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Naţională Costa-Rica, Kammerphilharmonie Potsdam, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureş şi Oradea, Orchestra Simfonică din Istanbul, Orchestra Presidenţială din Ankara. În anul 2007 a înfiinţat formaţia Solistenensemble Ligatura Berlin, a cărei activitate este centrată în special pe premierele de lucrări aparţinând compozitorilor tineri. Multiplele premiere absolute ale unor opere şi lucrări orchestrale aparţinând secolelor XX şi XXI l-au impus pe Ferenc Gábor ca un excepţional interpret şi cunoscător al muzicii contemporane.

Unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, Marin Cazacu cântă pe un instrument de colecţie, un violoncel Lorenzo Ventapane (1820). Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad. Din 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă în România, în Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante: Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Veneţia.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu. Cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august). Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului, şi în anul 2012 a primit Premiul Radio România Cultural.

Cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, violoncelistul Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni români. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga ţară graţie turneelor sale naţionale, prezentate începând cu anul 2012: Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place Cello? ş.a. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă şi Seară Britanică şi turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla – O poveste autentică şi Tango La Cetate. Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în 2013, pentru una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles