[AUDIO-FOTO] Jertfa speranţei, în fapte şi imagini la Reşiţa, la 3 decenii de la Revoluţia română de la 1989

[UPDATE] O serie de fotografii în alb-negru şi color, care surprind atmosfera revoluţionară decembristă din Reşiţa, dar şi obiecte de colecţie folosite de fosta securitate din şi în acele vremuri, au fost vernisate în după-amiaza de joi, 5 decembrie la Universitatea “Eftimie Murgu” din municipiu în cadrul unui proiect inedit derulat de unitatea de învăţământ în parteneriat cu Radio România Reşiţa la 3 decenii de la Revoluţia română din 1989.

Tânăr participant al evenimentului din acele vremuri, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici îşi aminteşte contextul în care au fost realizate fotografiile de pe simeze, semnate de Puiu Voina şi Aurel Săndulescu şi păstrate cu sfinţenie în Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa:

Gheorghe Popovici

Gheorghe Popovici a mai spus că, în data de 18 decembrie 2019 la universitatea reşiţeană, într-un cadru festiv, va fi lansat şi albumul revoluţiei de la 1989.  (Hardy Cvoica)

***

Radio România Reşiţa şi Universitatea “Eftimie Murgu” derulează pe parcursul lunii decembrie o serie de acţiuni menite să reflecte împlinirea a 3 decenii de la Revoluţie.

Programul manifestărilor este următorul:

5 decembrie 2019, ora 18:30, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa – foaier: Revoluţia din Decembrie 1989 la Reşiţa, în fotografii. Vernisajul expoziţiei realizată de Muzeul Cineastului Amator.

16 decembrie 2019, ora 12.00, Sala “Constantin Gruescu”, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa: 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. O manifestare interactivă organizată în parteneriat cu Colegiul Naţional “Diaconovici – Tietz” Reşiţa, Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.

Prelegeri:

-Prof. univ. dr. Gheorghe Popovici: “Revoluţia Română la 30 de ani (1989 – 2019) între speranţe şi neîmpliniri”;

-Alexandra Rădoi (MK) şi Maria Kerekeş (ECTS) – studenţi coordonaţi de dr. Mihaela Martin, Facultatea de Ştiinţe Economice, anul I: “Urmările Revoluţiei din Decembrie 1989”;

-Adelina Andraş, Florin Jaczko Goşa (CIG) – studenţi coordonaţi de dr. Mihaela Martin, Facultatea de Ştiinţe Economice, anul I: “Semnificaţia şi impactul Revoluţiei din Decembrie 1989”.

-Lect. Dr. Cristian Rudolf “Revoluţia din 1989 în context internaţional”.

17 decembrie 2019, ora 12.00, Sala “Constantin Gruescu”, UEMR: “Începutul Revoluţiei” invitat prof. univ. Constantin Corneanu, director adjunct al Institului Revoluţiei Române din Bucureşti. Invitaţi participanţi la Revoluţia din Reşiţa: Dan Dumitru, Traian Gogu Sorca, Olga Neagu, Cristian Buică.

18 decembrie 2019, ora 12.00, Sala “Constantin Gruescu”, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa: “30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989”. Întâlnire cu prof. univ. dr. ec. Liviu Spătaru cu studenţii UEMR, manifestare interactivă.

20 decembrie 2019, ora 12.00, Sala Senatului, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa: “Revoluţia Română – izvor de învăţământ superior la Reşiţa”. O manifestare interactivă organizată în parteneriat: Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Liga Studenţilor din UEMR, Radio România Reşiţa.

Cele mai citite

Related Articles