Handbal feminin: România debutează astăzi împotriva Spaniei, la Campionatul Mondial din Japonia

Naţionala feminină de handbal a României va întâlni Spania, sâmbătă, de la ora 11:00 (ora României), la Kumamoto Prefectural Gymnasium, în meciul său de debut în Grupa C a Campionatului Mondial din Japonia.

România este singura echipă care a participat la toate ediţiile, iar la ediţia a 24-a se va afla în grupă şi cu echipele Senegalului (pe care o va întâlni pe 1 decembrie), Kazahstanului (3 decembrie), Muntenegrului (4 decembrie) şi Ungariei (6 decembrie).

Obiectivul echipei României în Japonia este clasarea pe locurile 1-6, după cum a anunţat preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, confirmând apoi obiectivul şi după scandalul de dopaj în urma căruia patru jucătoare, toate de la Corona Braşov, au fost scoase din lotul pentru Campionatul Mondial. Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Eliza Buceschi şi Daria Bucur sunt jucătoarele care ar fi utilizat terapia cu laser intravenos, ele fiind apoi înlocuite de Patricia Vizitiu, Anca Polocoşer şi Elena Dache.

Nivelul echipei României va depinde şi de forma fizică şi sportivă a Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010, 2015, 2016 şi 2018, care nu este refăcută după o ruptură a ligamentului încrucişat anterior suferită pe 12 decembrie 2018, în partida dintre România şi Ungaria (scor 29-31) din cadrul Campionatului European de handbal feminin din Franţa – EHF EURO 2018. Ea a revenit pentru prima oară pe teren într-un meci oficial la data de 3 noiembrie, în întâlnirea din deplasare pe care CSM Bucureşti a câştigat-o în faţa formaţiei poloneze MKS Perla Lublin (scor 28-19), în cadrul Grupei B a Ligii Campionilor.

În ultimele meciuri de pregătire, naţionala condusă de suedezul Tomas Ryde a învins echipa japoneză Omron (25-23), dar a pierdut apoi categoric cu Olanda (23-32), astfel că adevăratul potenţial al tricolorelor urmează să fie dezvăluit abia la jocul cu Spania.

România are trei titluri mondiale în palmares (1956, 1960, 1962), două medalii de argint (1973, 2005) şi una de bronz (2015), aceasta cu Tomas Ryde pe bancă. La ediţia precedentă, în 2017, România s-a clasat pe locul 10. România a înfruntat Spania şi în grupe la CM 2017 din Germania, când s-a impus cu 19-17. Franţa a câştigat medaliile de aur, urmată în clasament de Norvegia, Olanda şi Suedia. Spania a ocupat locul 11.

Primele trei clasate din grupă se califică pentru grupa principală 2, de unde primele două echipe avansează în semifinale (13 decembrie). Finala mare şi finala mică au loc pe 15 decembrie. Doar câştigătoarea titlului mondial obţine biletul pentru JO 2020, iar următoarele şase clasate care nu sunt deja calificate obţin dreptul de a participa la turneele preolimpice. Franţa, Brazilia, Coreea de Sud, Angola şi Japonia sunt deja calificate.

Componenţa celorlalte grupe:
Grupa A: Norvegia, Olanda, Serbia, Slovenia, Angola, Cuba;
Grupa B: Franţa, Danemarca, Germania, Coreea de Sud, Brazilia, Australia;
Grupa D: Rusia, Suedia, Japonia, China, Argentina, RD Congo.

Lotul României: Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Yuliya Dumanska, Diana Ciucă (ambele de la SCM Râmnicu Vâlcea) – portari; Cristina Florica (SCM Râmnicu Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău) – extreme stânga; Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare) – interi stânga; Elena Dache (Dunărea Brăila), Laura Pristăviţa (Gloria Bistriţa), Mădălina Zamfirescu (SCM Râmnicu Vâlcea) – centri; Patricia Vizitiu (SCM Craiova) – inter dreapta; Aneta Udriştioiu (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare) – extreme dreapta; Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM Bucureşti) – pivoţi.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles