La alegerile locale din Republica Moldova s-au înregistrat 58 de încălcări ale legii electorale

Şeful Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Dorin Cimil, a declarat la briefingul ţinut astăzi că, în timpul desfăşurării scrutinului pentru organele locale s-au înregistrat 58 de cazuri de nerespectare a legii electorale: 17 cazuri de propagandă în ziua alegerilor, 11 cazuri de depistare a unor buletine cu ştampila aplicată incorect, patru cazuri de mituire a alegătorilor.

Alegerile pentru organele locale au loc astăzi în toate localităţile din Republica Moldova, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău. Cetăţenii ţării vor trebui să aleagă 898 de conducători de oraşe şi sate şi peste 11 mii de aleşi locali ai poporului (pentru consiliile raionale, oraşeneşti şi săteşti). La ora 18.00 (coincide cu ora Moscovei), în republică votaseră aproximativ 36% dintre alegători, iar în Chişinău – aproximativ 30%. Conform legislaţiei din Republica Moldova, pragul de participare la alegerile locale generale este de 25%.

Este declarat câştigător candidatul care a obţinut mai mult de jumătate din voturile alegătorilor aflaţi pe listele de vot; în cazul în care voturile vor fi însă mai puţine de 50%, peste două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin, la care câştigător va fi declarat cel care obţine majoritatea simplă. În al doilea tur de scrutin nu există un prag al participării la vot. Secţiile de votase se închid la ora 21:00.

Sursa foto:Radio Chişinău

Cele mai citite

Related Articles