A început campania pentru alegerile prezidenţiale

Campania pentru alegerile prezidentiale a început cu 14 candidati la functia de sef al statului si cu noi masuri – românii din diaspora pot vota la urna pe parcursul a trei zile sau prin corespondenta.

Printre candidati se numara actualul presedinte al României, Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila – al carei guvern a fost demis joi, în urma motiunii de cenzura.

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinele de vot este urmatoarea: Klaus Iohannis – Partidul National Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Miscarea Populara, Dan Barna – Alianta USR-PLUS Kelemen Hunor – Uniunea Democrata Maghiara din România, Viorica Dancila – Partidul Social Democraþ Catalin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Nationala, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Natiunea Româna, Mircea Diaconu – Alianta UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independenþ Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Catarama – Dreapta Liberala, Alexandru Cumpanasu – independent.

Ordinea candidatilor a fost stabilita prin tragere la sorti.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, a vorbit vineri, despre regulile din campania electorala.

Campania electorala se asigura prin serviciile publice si private de radio si televiziune. Candidatii beneficiaza de timp de antena gratuit la posturile de radio si televiziune publice si private si de timp de antena contra-cost. E asigurata obligatoriu partea de timp de antena gratuiþ astfel încât sa fim siguri ca toti candidatii vor avea acces în acelasi fel si la radio, si la televiziune (…) Timpii de antena contra-cosþ potrivit legii, se asigura candidatilor – în momentul de fata avem doi candidati independenti – si formatiunilor politice care sustin candidatii în aceasta competitie, celor 12 formatiuni politice, astfel încât sa ne asiguram ca va exista o unitate de masura pentru toti competitorii electorali”, a explicat presedintele AEP într-o conferinta de presa.

El a mentionat ca se schimba regulile de finantare si de publicitate a campaniei electorale.

“Legislatia privind finantarea campaniilor si partidelor politice spune clar care materiale de propaganda pot fi utilizate în perioada campaniei electorale. Drept urmare, ce nu e permis a finanta nu e permis a utiliza, deci aceste mesh-uri, bannere, prisme nu mai pot fi tinute în spatiul public de la noapte. Toate plângerile si sesizarile se pot face la nivelul birourilor electorale judetene, deoarece ei supravegheaza desfasurarea campaniei la nivelul fiecarui judeþ în strainatate – conditii specifice pentru statele gazda, daca le permit în anumite conditii organizarea unei campanii electorale, dar în tara nu e permis acest tip de afisaj care e acum pe domeniul public”, a spus Mituletu-Buica.

Presedintele AEP anunta înca din 2 septembrie ca bannerele si afisele sunt considerate promovare politica si ca prevederile privind publicitatea electorala se aplica de la începerea campaniei electorale, de pe 12 octombrie.

Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat delimitarea, numerotarea si stabilirea sediilor celor 18.748 de sectii de votare din tara organizate cu ocazia alegerilor pentru presedintele României din anul 2019.

Lista sectiilor de votare este publicata pe site-ul AEP, www.roaep.ro, la sectiunea Management Electoral / Geografie electorala / Registrul sectiilor de votare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis vineri, catre Autoritatea Electorala Permanenta o lista suplimentara cu 270 de sectii de votare în strainatate, în completarea celor 444 de sectii aprobate, dar MAE estimeaza ca vor fi înfiintate “peste 800 de sectii de votare”.

Printre tarile în care vor fi organizate cele mai multe sectii de votare se numara: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franta (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elvetia (8).

Termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea propunerilor de sectii de votare în strainatate este 19 octombrie.

Alegerea presedintelui României în diaspora va avea loc pe parcursul a trei zile, pentru fiecare tur de scrutin, anume 8, 9 si 10 noiembrie – pentru primul tur si 22, 23 si 24 noiembrie – pentru al doilea tur. De asemenea, românii din strainatate care s-au înregistrat online pot vota si prin corespondenta. Potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro, 43.003 de români stabiliti în alta tara au ales aceasta varianta.

În data de 10 noiembrie, în România vor avea loc alegeri prezidentiale. Mandatul sefului statului este de cinci ani. Presedintele României este ales “prin vot universal, egal, direct secret si liber exprimat în conditiile legii”.

Este declarat ales candidatul care a întrunit în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor înscrisi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidati nu a întrunit majoritatea de voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie, la care participa primii doi candidati stabiliti în ordinea numarului de voturi obtinute în primul tur.

Scrutinul va fi câstigat de candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles